Nagyvilág

A brit kormányfő már beszólt az új pápának

david cameron (david cameron, )
david cameron (david cameron, )

David Cameron brit miniszterelnök pénteken kijelentette: Ferenc pápa tévedett, amikor tavaly azt mondta, hogy Nagy-Britannia "elbitorolta" Argentínától a Falkland-szigeteket. Hozzátette: minden tisztelete mellett nem osztja az új egyházfő véleményét.

Argentin médiajelentések szerint a szerdán pápává választott Jorge Mario Bergoglio tavaly, a Falkland-szigetékért vívott brit-argentin háború 30. évfordulóján egy tömegrendezvényen azt mondta, hogy Nagy-Britannia “elbitorolta” a területet. 2010-ben a média szerint “a miénknek” nevezte a szigeteket.

A brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón tartózkodó brit kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, egyetért-e a volt Buenos Aires-i érsek ezzel kapcsolatos kijelentésével, kijelentette: “Minden tiszteletem mellett más a véleményem.” Hozzátette: az Atlanti-óceán déli részén fekvő szigetek lakói a múlt héten tartott népszavazáson egyértelműen kinyilvánították, hogy brit fennhatóság alatt akarnak maradni.

A Falkland-szigetektől 500 kilométerre nyugatra fekvő Argentína közel 200 éve követeli magának a szigetcsoportot, amelyet csak Islas Malvinas (Malvin-szigetek) néven emleget. A Buenos Airesben hatalmon lévő katonai junta 1982-ben lerohanta a szigeteket, ám a brit hadsereg 74 napos háború során kiűzte az argentin katonákat.

“A Falkland-szigetekről felszálló füst igencsak világos volt” – mondta tréfásan Cameron az új pápa megválasztásakor a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló fehér füsthöz hasonlítva a falklandi népszavazás kimenetelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik