Külföld

Béklyóba kerül az Alkotmánybíróság

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2013. 03. 12. 10:22

Magyarország ismét címlapra került a nyugat-európai sajtóban az alkotmány újabb módosítása miatt.

A BBC honlapján Magyarország szembeszáll az alkotmánymódosítást kritizálókkal címmel számol be a parlament tegnapi döntéséről.

A brit közszolgálati rádió budapesti tudósítója, Nick Thorpe arról ír, hogy az új alaptörvény magyar és külföldi bírálói szerint az alkotmány módosítása lebonthatja a demokrácia pilléreit, amelyek a kommunizmus bukása után épültek ki, és lehetővé teszi a Fidesz számára, hogy bebetonozza a saját ideológiáját. Emlékeztet arra, hogy az alkotmánymódosítás a szigorítja a felsőoktatási, a családjogi és a hajléktalanokról szóló törvényeket, valamint a kampányszabályokat.

alaptörvény módosítása szavazása (alaptörvény, szavazás, )
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A BBC felidézi, hogy Alexander Lambsdorff német parlamenti képviselő már a tegnapi szavazás előtt sürgette az Európai Bizottságot, vizsgálja ki, hogy a magyar kormány “szisztematikusan megsérti-e az európai értékeket”. A cikk hangsúlyozza, hogy több európai szervezet, így az Európai Unió és az Európa Tanács is aggodalmát fejezte ki a magyar alkotmány módosítása miatt.

Az Euronews riportjában arról számol be, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és civilszervezetek tiltakozása ellenére szavazta meg a magyar parlament az alkotmány újabb megváltoztatását. Ez gúzsba köti az Alkotmánybíróságot, azon kevés testület egyikét, amely szembeszállhat Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz hatalmi törekvéseivel. Emlékeztetnek arra, hogy szakértők szerint az alaptörvény módosítása veszélybe sodorja a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerét Magyarországon.

A Business New Europe kiemeli, hogy Orbán az utóbbi három évben már többször megmutatta, hogy szembeszáll az Európai Unió ellenvetéseivel, hogy szorosabban ellenőrzése alá vonhassa az ország intézményeit.

A Tagesspiegel Puccs felülről című cikkében számolt be a módosításról, amelynek a lap szerint az a célja, hogy biztosítsa a kormánypárti világnézet érvényesülését, és minél több hatalmat mentsen át a következő választások utáni időszakra.

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap cikkírója szerint “ha ellenállásra talál, többnyire kevéssé válogatósan reagál Orbán Viktor”, és a kormányfő ilyenkor nem ritkán “a feszítővashoz nyúl”. Az újság ebbe a kategóriába sorolta a “keresztülkorbácsolt” alkotmánymódosítást is.

A német Spiegel Online tegnap arról írt, hogy miközben Áder János államfő a német-magyar kapcsolatokat építi, Budapesten a parlament egy rendkívül vitatott alkotmánymódosításról dönt, amely az Alkotmánybíróságot, “a jogállamiság utolsó védelmezőjét” megfosztja jogaitól, és a bíróságok függetlenségét is korlátozza. Más szavakkal: Európa közepén van egy ország, amely a jogállamiság elveit feladja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.