Nagyvilág

Nő lehet az orosz Matolcsy

Putyin (putyin)
Putyin (putyin)

Putyin is a volt gazdasági minisztert kérheti fel jegybankelnöknek.

Elvira Nabiullina, az orosz államfő tanácsadója, volt gazdaságfejlesztési miniszter lehet az orosz központi bank új elnöke – közölte értesülését hétfőn az Izvesztyija című orosz napilap.

Vlagyimir Putyin március végéig alakítja ki végső álláspontját, és jelöli az orosz nemzeti bank új vezetőjét. Szergej Ignatyev megbízatása júniusban ér véget – írta a befolyásos üzleti-politikai újság.

A Financial Times és a Wall Street Journal közös oroszországi kiadványának egy név nélkül nyilatkozó pénzügyminisztériumi forrása szerint a posztra a legesélyesebb az elnök tanácsadójaként ténykedő Elvira Nabiullina, bár az államfő egykori pénzügyminiszterének, Alekszej Kudrinnak is felkínálta a posztot, de ő ezt elutasította. A minisztériumi forrás úgy tudja, hogy a legutóbbi kormányülésen alapvetően Nabiullina jelölését vitatták meg.

Pavel Medvegyev volt orosz pénzügyi ombudsman szerint a központi bank új elnökének kiválasztása túlságosan elhúzódott, és ez azt mutatja, hogy nehézségek merültek fel a jelöltek egyeztetése során. Jevgenyij Mincsenko politológus szerint Elvira Nabiullina volt gazdaságfejlesztési miniszter a legbefolyásosabb az orosz államfő tanácsadói között, ő irányítja az elnökválasztási kampányban tett ígéretek megvalósítását. Nyikita Maszlennyikov, az úgynevezett Modern Fejlődési Intézet tanácsadója is úgy tartja, hogy Nabiullina felel meg a legjobban Vlagyimir Putyin elvárásainak.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik