Nagyvilág

Már csak egy pápaválasztóra várnak a Vatikánban

Vatikán bíboros (vatikán, kereszt, bíboros, pápaválasztás, )
Vatikán bíboros (vatikán, kereszt, bíboros, pápaválasztás, )

A bíborosi tanácskozás negyedik napján sem született döntés a pápaválasztás időpontjáról. Közben a Die Welt esélyesként mutatta be Erdő Pétert.

Erdő Péternek minden adottsága megvan ahhoz, hogy rácáfoljon a jóslatokra, amelyek szerint XVI. Benedek volt az utolsó európai a pápai trónon – írta a német konzervatív lap az esztergom–budapesti érsekről. A Die Welt cikke szerint a magyar bíboros „kulcsszerepet játszik az európai egyházfejedelmek között, akik még mindig a bíborosi kar felét teszik ki”.

Erdő Péternek „mesebeli nyelvi tehetsége” van, és valamennyi társánál kiterjedtebb kapcsolatrendszerrel rendelkezik a bíborosok körében, hálózatát azonban nem „a szálak machiavellista mozgatójaként”, hanem „Isten hiteles embereként” működteti – írta a Die Welt. Erdő Péter pályafutását bemutatva hozzátették: a magyar bíboros már eddig is „lélegzetelállító karriert” futott be.

A német konzervatív lap az „Erős magyar hálózattal” című írásának alcímében kiemelte, hogy Erdő Péter XVI. Benedek irányvonalát követi a hittudományi és erkölcsi kérdésekben. A „Ki lesz a pápa?” című sorozat hatodik részeként közölt cikkben kifejtették: a magyarokról ismert, hogy akkor is elsőként lépnek ki a forgóajtón, ha utolsóként léptek be, ez a képesség pedig Erdő Péter javára válhat a pápaválasztó gyűlésen.

Egyelőre nem született döntés a pápaválasztás időpontjáról – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Összesen 152 bíboros érkezett már meg a Vatikánban hétfő óta zajló kongregációkra. Közöttük 114 a pápaválasztó: a konklávéra várt utolsó, 80 évnél fiatalabb pápaválasztó bíborosnak legkésőbb péntekre kell megérkeznie Vietnamból – mondta Lombardi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik