Nagyvilág

Chávez haldoklik

chávez (chávez)
chávez (chávez)

Légúti fertőzést kapott Venezuela súlyos rákbeteg elnöke.

A legfrissebb hírek szerint rosszabbodott a súlyos rákbetegségben szenvedő venezuelai elnök egészségi állapota, Hugo Chávez újabb légúti fertőzést kapott, és akut légzési nehézségekkel küszködik.

Az elmúlt év végén harmadszorra is újjraválasztott, hazájában rendkívül népszerű elnök állapotáról szóló legújabb orvosi közleményt az ország tájékoztatási minisztere ismertette helyi idő szerint hétfő éjszaka a televízióban. Ernesto Villegas arra utalt, hogy az államfő egészségi állapotában visszaesés következett be. Cáfolta ugyanakkor, hogy az elnök a halálán lenne.

A miniszter beszámolt arról, hogy Chávez légzési funkciói rosszabbodtak, és a kezelés miatt legyengült immunrendszer következményeként, az államfő újabb fertőzést kapott.

Négyszer műtötték

Az 58 éves Chávezt múlt év decemberében negyedszer műtötték meg Kubában, ahonnan február 18-án tért haza, és azóta egy katonai kórházban ápolják Caracasban. Chávez intenzív kemoterápiás, továbbá más kiegészítő kezelésben részesült.
.
Nicolas Maduro alelnök – akit Chávez még a decemberi műtét előtt utódának jelölt – a napokban azt hangoztatta, hogy az államfő életérért és egészségéért harcol.

Csövön át

Az elnök tényleges egészségi állapotáról a hazatérés óta ellentmondásos információk láttak napvilágot, az azonban ismert volt, hogy súlyos légzési nehézségekkel küzd, ezért légzését csövön át segítik.

Napvilágot láttak ugyanakkor olyan értesülések is, hogy már csak palliatív kezelésben részesül, amelynek célja szenvedéseinek csökkentése és a körülményekhez képest lehető legjobb életminőség biztosítása.

Legutóbb még arról szóltak a hírek, hogy Chávez egy öt és fél órás kormányüléssel próbálta jelezni, hogy javult az állapota.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik