Nagyvilág

Újabb önégető halt meg Bulgáriában

Bulgária (bulgária, )
Bulgária (bulgária, )

Meghalt egy bulgáriai kórházban hétfő hajnalban az a férfi, aki két hete benzinnel lelocsolta és meggyújtotta magát kilátástalan helyzete miatt.

A 36 éves férfi a várnai városháza előtt követte el kétségbeesett tettét.

Korábban egy 26 éves férfi halt bele égési sérüléseibe Veliko Tarnovóban, miután benzinnel leöntötte és felgyújtotta magát a magas áramdíjak miatti kormányellenes tiltakozó megmozdulásokon. Február 26-án egy harmadik önégetés is történt, ekkor egy 53 éves, ötgyermekes munkanélküli gyújtotta föl magát a déli országrészben, Radnevóban.

A gazdasági megszorító intézkedések, a szegénység növekedése és a hirtelen megugrott rezsiköltség miatt februárban kezdődtek tiltakozó akciók Bulgáriában. A tiltakozások hatására február 19-én lemondott a Bojko Boriszov vezette jobboldali kormány. Május 12-én előrehozott választásokat tartanak a balkáni országban.

Tegnap tömegtüntetéseken követelték a választási törvény módosítását és az energiaárak mérséklését. „Egy új csalásnak vagyunk a tanúi, amelyet választásnak neveznek” – mondta Doncso Dudev, a szófiai tüntetések egyik koordinátora.

Bulgária több nagyvárosában, köztük Szófiában, Várnában és Plovdivban tízezrek követelték, hogy a május 12-re kiírt új parlamenti választást ne a jelenleg hatályos törvények szerint tartsák meg.

A bolgár politikai elittel elégedetlen tüntetők azt akarják, hogy a polgári kezdeményezések nagyobb teret kapjanak, és képviselőik indulhassanak a választásokon. Az előre hozott választásokat sikernek tartják, mert a kormány a szegénység és korrupció elleni, hetek óta tartó demonstrációk nyomására mondott le, de követelik a választási törvény módosítását. Ezért a jelenlegi parlamentet nem szabad addig feloszlatni, amíg nem fogadja el a választások új szabályozását – mondják aktivistáik.

Két héttel ezelőtt a tüntetők és a rendőrség összecsapásában sokan megsérültek, amire lemondott Bojko Boriszov miniszterelnök jobbközép kormánya.

Vasárnap egyébként nemzeti ünnep volt Bulgáriában. A feszült helyzetet jól mutatja, hogy a szófiai megemlékezést közönség nélkül tartották a város egyik terén, Roszen Plevneliev államfő részvételével: a teret kordonokkal vették körül, és rohamrendőrök védték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik