Nagyvilág
Szekely-zaszlo(2)(960x640)(2).jpg (Székely zászló)

Haladék a székely zászlók eltávolítására

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2013. 03. 04. 13:33

Egyhetes haladékot szabott Kovászna megye prefektusa kilenc Kovászna megyei településnek arra, hogy távolítsák el a polgármesteri hivatal homlokzatáról a székely zászlót.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Dumitru Marinescu prefektus egy hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt hetek ellenőrzései nyomán kilenc település polgármesterét szólították fel arra, hogy távolítsa el a polgármesteri hivatalról a székely zászlót.

„Ezen a héten jár le az egyhetes haladék, ha nem vették le, bepereljük őket” – jelentette ki a prefektus.
Dumitru Marinescu azokra a jogszabályokra hivatkozott, amelyek előírják, hogy a polgármesteri hivatalokra az ország és az Európai Unió zászlaja mellett a területi egységek saját – hivatalosan elfogadott – jelképei tűzhetők ki. A román hatóságok érvelése szerint a Székelyföld nem képez területi egységet, a székely zászló nem hivatalos jelképe Kovászna megyének.

A prefektus által közölt listán szerepel Kézdivásárhely, a környező települések közül pedig Csernáton, Lemhény, Ozsdola és Gelence, az erdővidéki Barót és Vargyas, valamint a Sepsiszentgyörgyhöz közeli Árkos és Kökös. Dumitru Marinescu utalt arra, hogy nem szerepel a kilences listán Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala és a Kovászna Megyei Tanács, mert ellenük már korábban pert indított a prefektusi hivatal.

A Kovászna megyei törvényszék eddig egy zászlóperben hirdetett ítéletet. Tavaly novemberben törvénytelennek ítélte, hogy az uzoni községházán ott leng a székely zászló. Uzon polgármestere fellebbezett az ítélet ellen. A botrányok ellenére elképzelhető, hogy a román parlamentre is kikerül a székely zászló.

Martonyi János külügyminiszter és román kollégája, Titus Corlatean közben Bukarestben tárgyalt. Erről itt olvashat részletesen.

A személyes találkozót megelőzően, néhány hete Martonyi János telefonon is beszélt Titus Corlateannal. Egyetértettek abban, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést „mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek és normáknak” a figyelembevételével folytatják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.