Nagyvilág

Gyerekeket lőttek le a NATO-katonák

afganisztan(210x140)(1).jpg (afganisztán, )
afganisztan(210x140)(1).jpg (afganisztán, )

Hamid Karzai afgán elnök elítélte, hogy a NATO-erők lelőttek két kisfiút az ország déli részén, mert tévedésből táliboknak nézték őket.

“A terrorizmus elleni háború nem az afgán házakban és falvakban járhat sikerrel, hanem a határainkon túli bázisokon, rejtekhelyeken” – hangoztatta közleményében az államfő, őszinte részvétét tolmácsolva az áldozatok hozzátartozóinak.

Az incidens csütörtökön történt Uruzgán tartományban: a két kisfiú – Karzai szerint hét év alattiak, Amir Mohammad Ahundzada tartományi kormányzó szerint hét és nyolc évesek – fát gyűjtött és állatokat legeltetett, amikor a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) ausztrál katonái lelőtték őket.

David Hurley tábornok, az ausztrál hadsereg parancsnoka vasárnap kijelentette, mélységesen sajnálja, hogy a nemzetközi erő felelős a két fiú haláláért, de hozzátette, hogy még “túl korai” megmondani, “kié a felelősség”.

Joseph Dunford amerikai tábornok, az ISAF parancsnoka viszont azt mondta, “vállaljuk a teljes felelősséget e tragédiáért”. Afgán és ISAF-szakértők látogattak el szombaton a faluba, ahol az incidens történt, és találkoztak a helyi vezetőkkel – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik