Nagyvilág

Elismerte vétkét a megvádolt brit érsek

Keith O'Brien (keith o'brien)
Keith O'Brien (keith o'brien)

Bocsánatot kért és gyakorlatilag elismerte vétkességét vasárnap Keith O'Brien bíboros, Edinburgh és Saint Andrew's volt érseke, az egykori legmagasabb rangú brit katolikus vallási méltóság, aki nemrég lemondott, mert más papokkal szemben tanúsított, "nem helyénvaló" magatartással vádolták meg.

A homoszexualitás kendőzetlen bírálatáról ismert bíboros múlt hétfőn mondott le egyházi tisztségéről, miután előző nap a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lap megírta, hogy négy pap – akik közül hárman most is az egyház szolgálatában állnak – hivatalos panaszt tett O’Brienre a Vatikán nagy-britanniai képviselőjénél.

A panasz szerint az érsek még az 1980-as években “helytelen” módon közeledett, illetve ilyen jellegű kapcsolatot létesített az akkor fiatal papokkal.

O’Brien először tagadta a The Observerben leírtakat, másnap azonban lemondott, vasárnap – egy héttel a brit lapban megjelent cikk közlése után – pedig bocsánatot kért.

A 75 esztendős bíboros – aki ebben a hónapban egyébként is nyugállományba vonult volna – nyilatkozatában közölte: a vele kapcsolatban megfogalmazott és nyilvánosságra került állításokat kezdetben azok “névtelen és általánosságokat tartalmazó jellege” miatt vitatta. Vasárnapi közleményében azonban O’Brien elismerte, hogy “voltak időszakok”, amikor szexuális magatartása nem felelt meg a tőle “mint paptól, érsektől és bíborostól elvárt normáknak”.

A volt érsek – neveket nem említve – megkövette azokat, akik ellen vétkeket követett el, és megbocsátást kért tőlük. Ugyancsak bocsánatot kért a skót katolikus egyháztól és Skócia népétől.

Hozzátette: élete hátralévő részét visszavonultságban fogja eltölteni, és a továbbiakban nem vállal közéleti szerepet a skót katolikus egyházon belül.

O’Brien eredetileg tagja lett volna annak a bíborosi testületnek, amely XVI. Benedek pápa utódjának megválasztására ül össze hamarosan, de a volt skót érsek nem vesz részt a konklávén sem, így a brit katolikusoknak nem lesz képviselőjük a pápaválasztó bíborosi gyűlésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik