Nagyvilág

Sebesültek a tüntetésen

Két napon át tüntettek egymás ellen albánok és macedónok.

Erőszakos tiltakozó akciók színhelye volt péntek estétől kezdve a macedón főváros, Szkopje.

Először szláv fiatalok tüntettek az ellen, hogy nemrég védelmi miniszterré nevezték ki a Forina parancsnokként is ismert Talat Dzsaferi egykori albán lázadóvezért, majd szombaton albán tüntetők válaszoltak az előző esti akcióra. Mindkét megmozdulás erőszakba torkollott, a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők feloszlatására.

A péntek esti tiltakozás után tizennyolc embert vettek őrizetbe, sokan megsebesültek, köztük tizenegy rendőr.

Autók is törtek

A szombati demonstrációnak egyes adatok szerint négy sebesültje volt. Mind péntek este, mind szombaton autókat törtek össze, a város központjában kövek röpködtek, szombaton egy macedón zászlót is elégettek.

Dzsaferi jelenleg a macedóniai albánok legnagyobb pártjának, a kormányzásban részt vevő Demokratikus Unió az Integrációért politikai alakulatnak a funkcionáriusa, és 2001-ben még parancsnoka volt az úgynevezett albán nemzeti hadsereg egyik harci alakulatának.

A macedóniai albán lázadók hónapokig harcokat vívtak a kormányerőkkel, s az összecsapásoknak a 2001-es ohridi egyezmény vetett véget. Ennek egyik hozadékaként az albánok nagyobb képviselethez jutottak a közhivatalokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik