Nagyvilág

Partra fújva mentették a jégen rekedt őzt – videó

Egy kanadai biológus lefilmezte, ahogy egy helikopterpilóta a rotor keltette széllel fújta biztonságba a befagyott tavon rekedt állatot.

A nőstény és gidája egy vékony jéggel borított kanadai tavon esett csapdába – jelentette a CBC. A bajba jutott állatokat Ian Waugh, egy nyugdíjas biológus pillantotta meg. A biológus elmondása szerint az állatok több órán át voltak a jégen, és a nőstény alatt többször is beszakadt a jég, és annyira ki volt merülve, hogy végül már nem tudott lábra állni.

Waugh végül a természetvédelmi hatóság segítségét kérte az állatok kimentésére, akik egy helikoptert küldtek, mert a jég olyan vékony volt, hogy nem bírta volna el egy ember súlyát. A helikopter érkezése a gidát annyira megrémítette, hogy kifutott a partra, de kimerült anyja nem bírt lábra állni. A pilóta ekkor a lehető legjobb megoldást választotta: a rotor szelével egyszerűen lefújta a jégről az állatot, és az őz így ki is jutott a partra. Ott ugyan még egy kis segítségre volt szüksége, de nem sokkal később már a szárazföldön szaladhatott.

A helikopterpilóta a CBC-nek elmondta: nem ez volt az első eset, hogy ezzel a módszerrel mentett meg egy befagyott tavon rekedt állatot. Waugh pedig „nagyon egyszerű, elegáns megoldásként” jellemezte a mentőötletet. Amit egyébként már többször is alkalmaztak, több helyen is.

2010-ben egy oklahomai televízió híradós helikopterpilótája, Mason Dunn, egy tehénborjút mentett ki ezzel a módszerrel egy befagyott tóról, természetesen egyben le is filmezve a szokatlan mentést.

Dunn előtt sem volt ismeretlen a borjú kimentésére használt módszer. Három évvel korábban ugyanis már sikerrel alkalmazta egy jeges folyón rekedt őz kimentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik