Nagyvilág

Orbán nyit Libanonban

libanon (libanon)
libanon (libanon)

A magyar külpolitikának fontos eleme a nyitás az arab világ felé, amelyben az üzletileg nyitott Libanont kulcsországnak tekinti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Bejrútban, miután megbeszélést folytatott Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfővel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarország a libanoni stabilitás szószólója az Európai Unióban, ugyanis „stabil Libanon nélkül nincs stabil régió”. Jelezte, Magyarország javasolja, hogy az uniós külügyminiszterek áprilisi találkozóján vitassák meg a libanoni stabilitás kérdését.

Mint mondta, a közel-keleti ország politikai rendszere rendkívül értékes, magas a kultúrája, barátságos emberek lakják, és üzletileg nyitott, így az itteni üzletemberek partnerségben és együttműködésben gondolkodnak, nem pedig dominanciában. A jövőben erősödik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat – közölte a magyar miniszterelnök, utalva a tájékoztató előtt aláírt gazdasági megállapodásra.

Orbán Viktor beszámolt továbbá arról, hogy a magyar kabinet száz állami ösztöndíjat ajánlott fel libanoni diákoknak.

Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő elmondta, a két ország közötti együttműködés fejlesztéséről tartott tárgyaláson szóba került a közel-keleti helyzet is, így többek között az, hogy a közelmúltban nagyon sok szír állampolgár menekült Libanonba. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a szomszédos Szíriában minél előbb el kell érni a politikai békét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarország tud-e segíteni a Libanonba menekült szírek ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta, ez a nehezebb kérdések közé tartozik, amelyet a nap hátralévő részében tárgyalnak meg, de reméli, Magyarország tud segíteni.

A libanoni miniszterelnök – aki néhány hónappal ezelőtt járt Budapesten – szintén kitért az oktatás kérdésére, jelezve, országa kész arra, hogy magyar diákokat fogadjon, akik így arab nyelvet tanulhatnak majd libanoni egyetemeken. A megbeszélés előtt a két ország képviselői aláírtak egy gazdasági és műszaki együttműködési megállapodástervezetet, valamint egy oktatási és tudományos munkatervet a 2013–2015 közötti időszakra.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormányzati-üzleti delegáció – amelynek tagja mások mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint 36 magyar üzletember – szerda este érkezett a közel-keleti országba.

Szijjártó Péter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: három megállapodást írnak majd alá, gazdasági együttműködésről, a diplomata útlevelek vízummenteségéről, illetve ösztöndíjakról. Hozzátette, a kormánynak általános politikája, hogy minél több, a keleti nyitásban érintett országgal kössön ösztöndíj-megállapodásokat, mert ez hosszú távú megalapozása a jó gazdasági kapcsolatoknak.

Február elején Szaúd-Arábia is jelezte, hogy a jövőben nagymértékben emelné az állami ösztöndíjjal Magyarországon tanuló diákjainak a számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik