Nagyvilág

Leváltották a szlovén miniszterelnököt

Alenka Bratusek és Janez Jansa (alenka bratusek, janez jansa, )
Alenka Bratusek és Janez Jansa (alenka bratusek, janez jansa, )

Egy korrupciós ügy okozta Janez Jansa vesztét. Utódja - az ország történetében először - egy nő lehet.

Kapcsolódó cikkek

Konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta a ljubljanai parlament szerda késő este a korrupcióval meggyanúsított Janez Jansa miniszterelnököt, és Alenka Bratuseket választotta meg új kormányfővé.

A Jansa vezette jobbközép kormány mindössze 13 hónapig volt hatalmon, helyére a parlament döntésének megfelelően a legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Pozitív Szlovénia ideiglenes elnöke, a 43. születésnapját márciusban ünneplő Bratusek lép. A kormányalakításra 15 napja van, és amennyiben erőfeszítéseit siker koronázza, az ország 1991-ben történt függetlenné válása óta először áll majd nő a szlovén kormány élén.

Bratusek rögtön megválasztása után letettet a hivatali esküt, és rövid beszédében azt ígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a demokráciába vetett bizalom és a jogrend helyreállítása érdekében. Az új kormány megalakulásáig a Janez Jansa vezette kabinet ügyvezetői minőségben hivatalban marad.

Janez Jansát azért vádolták meg a korrupcióval, mert nem tudott elszámolni a magánszámláján lévő 210 ezer euróval. A szlovén ellenzéki pártok a múlt hét végén állapodtak meg abban, hogy közös bizalmatlansági indítványt terjesztenek elő. A lépésre azután került sor, hogy lemondott Karl Erjavec külügyminiszter és Tomaz Gantar egészségügyi miniszter a kormányfő elleni korrupciós vád miatt. A miniszterekkel együtt pártjuk is kilépett a kormánykoalícióból, így Janez Jansa jobbközép kabinetje elveszítette parlamenti többségét, ám a kormányfő nem volt hajlandó lemondani. A politikai kötélhúzás több hete tartott az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik