Nagyvilág

Rolex-szel fizette ki a püspök a villanyszámlát

Talán így akart vezekelni fényűző életmódja miatt.

A plovdivi (Bulgária) Szent Marian templomban alighanem mécsessel világítanának mostanában, hiszen a gyülekezet képtelen volna kifizetni a legutóbbi, 2940 levás (kb. 1500 eurós) villanyszámlát. A hívek szerencséjére azonban a fiatal pravoszláv püspök, Nikoláj metropolita lecsatolta és a számla kiegyenlítésére odaajándékozta irigyelt Rolex aranyóráját.

Ha az arany karóra többért kelne el, mint amennyi a villanyszámla, a megmaradó pénzt karitatív célokra fordítják – közölte a püspökség. Nikolaj metropolita megköszönte mások adományait is, amelyeket a templom jövendőbeli áramszámláinak kiegyenlítésére fognak költeni.

Nikoláj metropolitát korábban inkább fényűző életmódjáról,mintsem adakozó kedvéről ismerték. De nem ő az egyetlen gyházi személy Bulgáriában, akire rossz fényt vet a hirtelen gazdagság. Kiril várnai püspök Lincoln MKZ Hybrid luxuslimuzinjával keltett feltűnést – emlékeztet a hírrel kapcsolatban a Novinite.com bolgár hírportál.

Feltételezések szerint bolgár újgazdagok halmozzák el fényűző ajándékokkal az egyházi vezetőket, hogy így nyerjék el kegyeiket.

Az állam után Bulgáriában az egyház a második legnagyobb munkaadó, és alkalmazottainak egy része alig több mint éhbérért dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik