Nagyvilág

Magyar áldozata is van az egyiptomi hőlégballon-robbanásnak

18-an haltak meg a keddi luxori tragédiában. t brit turista és a pilóta menekült meg.

Magyar áldozata is van a keddi luxori hőlégballon-balesetnek – mondta a luxori kormányzó újságíróknak nyilatkozva. Ezzat Szaad szerint a kilenc hongkongi mellett francia, brit, belga, magyar és japán halott is van.

Egy biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy a balesetnek 18 halálos áldozata van, halálukat a tűz és a zuhanás okozta. Mind a 18 holttestet megtalálták.

A pilóta kiugrott

Két külföldi turista és a légi jármű egyiptomi kormányosa élte túl a katasztrófát. A luxori hőlégballonosok egyesületének elnöke szerint a pilóta azért menekült meg, mert 10-15 méter magasságból kiugrott. A túlélő turisták angolok, állapotuk válságos.

A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant.

 


Fotó: MTI / EPA

A JTB japán utazási iroda pedig arról számolt be, hogy “négy japán ügyfele érintett a balesetben, akik közül legalább kettő meghalt”.

Christopher Michel amerikai fotóriporter, aki egy másik hőlégballon fedélzetén tartózkodott, a Sky News brit televíziónak elmondta: a lezuhant légi járművön kívül további hét volt a levegőben a katasztrófa időpontjában.

Ez az egyik legsúlyosabb turista baleset, amely Egyiptomban történt, és elemzők szerint az ország számára kulcsfontosságú idegenforgalmi ágazatot még mélyebb recesszióba taszítja.

Figyelmetlenség okozhatta a szerencsétlenséget

Szűcs Sándor, a SUP-AIR Ballon Egyesület elnöke a Hír24 érdeklődésére elmondta, palackrobbanás az esetek 99 százalékában akkor fordul elő, ha a pilóta nem figyel, esetleg háttal áll a menetiránynak, vagy beszélget az utasokkal, és későn veszi észre, hogy a ballon egy magasfeszültségű távvezeték felé tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik