Nagyvilág

Ötezer kígyót akartak átcsempészni a határon

Mianmarból Kínába indulók kígyók összesen négy tonnát nyomtak.

Csaknem ötezer kígyót akartak Kínába csempészni a szomszédos Mianmarból egy teherautón, amikor a délnyugat-kínai Jünnan tartomány rendőrsége egy autópályán feltartóztatta a járművet – jelentette a hatóságok tájékoztatása alapján a helyi média.

Zsujli város rendőrsége “fülest” kapott, aminek alapján február 22-én – a kígyó évének második hetében – a hajnali órákban ellenőrizték a gyanús gépjárművet. A rajta lévő dobozokban 4815 kígyót számoltak össze, súlyuk megközelítette a négy tonnát. A hüllők többsége mérges patkánykígyó, illetve vipera volt, de találtak 230 kobrát is.

A kígyó kedvelt csemege Kínában, tenyésztése jövedelmező, de védett fajok szállítása és értékesítése, csempészése pedig különösen a kínai törvényekbe ütköző cselekmény.

A dél-, délnyugat-kínai országrészben elterjedt az állatcsempészet, tavaly például több mint 3600, Vietnamból származó krokodilt mentettek meg attól, hogy valamelyik kuangtungi étterem asztalára kerüljön. A Délkelet-Ázsia édesvizeiben honos, súlyosan veszélyeztetett sziámi krokodilok húsa ínyencfalatnak számít egyes dél-kínai városokban, és emiatt virágzik feketekereskedelmük.

Ugyancsak tavaly a rendőrség tobzoskák és más állatok tetemeinek százaira, medvehús tömegére bukkant egy raktárban. A védett állatokat, illetve azok testrészeit helyiek szerezték be a kínai-vietnami határvidéken. Értéküket 20 millió jüanra (hozzávetőleg 600 millió forint) becsülték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik