Nagyvilág

Kiakadtak Iránban Az Argo-akció győzelme miatt

oscar-szobor (oscar-szobor, oscar-díj, )
oscar-szobor (oscar-szobor, oscar-díj, )

Felháborodást váltott ki Iránban, hogy Az Argo-akció kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, a győztest ráadásul a videoközvetítéssel kapcsolt Michelle Obama jelentette be a Fehér Házból.

A Fars és a Mehr iráni hírügynökségek szerint különösen jelentős politikai felhangot ad a díjnak az, hogy a first lady közölte a győztes nevét. Felteszik a kérdést, hogy mindez miért pont akkor történik, „amikor egy Irán-ellenes filmet tüntetnek ki”. Az iráni állami televízió egyszerűen csak egy CIA-reklámnak minősíti Az Argo-akciót.

A Ben Affleck által rendezett és főszereplésével készült film az 1979-es teheráni túszdráma egyik kevéssé ismert epizódját mutatja be. Az Argo-akció megtörtént eseményeket dolgoz fel: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) arról a mentőakciójáról szól, amely révén sikerült a teheráni kanadai nagykövet rezidenciájára menekült néhány amerikai követségi alkalmazott kimenekítése Iránból a 444 napos túszdráma idején.

A filmben Ben Affleck alakítja azt a CIA-ügynököt, aki magát filmproducernek kiadva menekíti ki az országból a helyi hatóságok által már keresett hat amerikait.

Muhammad Hoszeini iráni kulturális miniszter szerint Hollywood elferdítette a történelmet. Maszumeh Ebtekar – aki annak idején az Egyesült Államok nagykövetségét elfoglaló diákok szóvivője volt – azt mondja, hogy Az Argo-akció eltúlozza az erőszakot.

Vannak azonban olyan hangok is, amelyek szerint a film közel jár az akkori valósághoz. Mások szerint Az Argo-akció – amelyhez csak illegálisan lehet hozzájutni Iránban – azt is megmutatja, hogy az iráni filmeseknek többet kellene foglalkozniuk az iszlám forradalom kérdéseivel.

A Hamsahri című mérsékelt napilap szerint Az Argo-akció „az iráni kultúrát és civilizációt vette célkeresztjébe”, de érdemes az irániaknak más szemszögből is látniuk az eseményeket, amelyek a közel-keleti ország és az Egyesült Államok kapcsolatának összeomlását okozták. „Az iráni közönség először látja az események egy új verzióját” – írja kommentárjában a lap, amely szerint gyenge pontja az iráni televízió- és filmiparnak, hogy több mint három évtizeddel a történtek után még mindig nem dolgozta fel a túszdrámát.

Irán már korábban hangot adott annak a gyanújának, hogy Az Argo-akció Oscar-jelölésének politikai alapjai vannak. Amikor Az Argo-akció januárban elnyerte a Golden Globe-díjat, Irán jelezte: „ellenfilmet” terveznek, amely iráni szempontból mutatná be a 33 évvel ezelőtt történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik