Nagyvilág

Szaranszki lakos lett Depardieu

Depardieu (Depardieu,)
Depardieu (Depardieu,)

A mordvinföldi főváros, Szaranszk lakosaként jegyezték be szombaton az orosz állampolgárságot január elején megszerző Gérard Depardieu-t, aki ebből az alkalomból ismét dicsérte az oroszországi demokráciát.

A 64 éves francia színészt legjobb orosz barátja, Nyikolaj Bordacsev filmarchívum-igazgató szaranszki rokonainak lakásába jelentették be, a Demokrácia utca 1. szám alá. Oroszországi lakcím meglétét az állampolgársági törvény írja elő. Depardieu közölte, nem tekinti merő formaságnak a bejelentkezést, szándékában áll gyakran ellátogatni Szaranszkba, ahol vendéglőt is akar nyitni.

A színészt népviseletbe öltözött táncosok és népdalénekesek fogadták a mordvin fővárosban, ahol ünnepség keretében bélyegezték be orosz útlevelébe a szaranszki lakcímet igazoló pecsétet. “Dicsőség Szaransznak, dicsőség Mordvinföldnek, dicsőség Oroszországnak!” – kiáltotta tört oroszsággal a színész, amikor felmutatta a tv-kamerák előtt útlevelét a pecséttel.

Az utca nevével kapcsolatban azt mondta, hogy nagyra becsüli annak szimbolikus értékét, és a demokrácia nagykövete akar lenni a világban. A Russia Today orosz tévé szerint Depardieu megint azt mondta Oroszországról, hogy az “egy nagy demokráciával rendelkező ország”.

A lepusztult Szovjetunió-korabeli panelházakból álló Szaranszkban amúgy se szeri se száma a szovjet diktatúrát idéző utcaneveknek, így például a Demokrácia utca környékén van Proletariátus utca, Kommunista utca, Szovjet utca vagy Bolsevik utca.

A Moszkvától 650 kilométerre keletre fekvő, 300 ezer lakosú iparvárost számos, a szovjet időkből származó börtön övezi, itt raboskodik például a Pussy Riot punk leányzenekar egyik tagja, akit egy tiszteletlen Putyin-ellenes punk ima miatt ítéltek két év börtönre.

Húsz orosz újságíró kísérte el Depardieu-t Moszkvából Szaranszkba, ahol a színész rögtön nekirontott két, őt váró francia újságírónak, távozásra és a róla készült videofelvételeik törlésére felszólítva őket. A francia riportereknek nem is engedték meg, hogy elkísérjék programjaira a sztárt.

A francia filmszínész Jemeljan Pugacsov 18. századi orosz parasztvezérhez hasonlította magát. “Pugacsov parasztcár volt, aki eljött Kazanyba és Szaranszkba. Én is olyan vagyok, mint Pugacsov: paraszt vagyok, és Szaranszk cárja akarok lenni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik