Nagyvilág

“A BBC pökhendi és üresfejű”

Megsemmisítő véleményt fogalmaztak meg műsorszóró vezetői.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság pénteken hozott nyilvánosságra mintegy 3000 e-mailt, interjút, amelyek egy időközben elhunyt egykori munkatársának pedofil ügyében indított vizsgálattal összefüggésben születtek.

Egyik népszerű műsorvezetője, Jeremy Paxman például így nyilatkozik munkáltatójáról: rengeteg olyan embert foglalkoztat “akik nyilvánvalóan nem a legkreatívabbak”. Lord Patten, a BBC irányító testületének elnöke szerint az intézménynek egykor “több élemedett korú vezetője volt, mint Kínának”.

Nemrégiben kiderült, hogy a BBC egyik legnépszerűbb műsorvezetője, a tavaly októberben 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile – aki az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig vezette a BBC televízió könnyűzenei és gyermekműsorait – évtizedeken át szexuális bűncselekményeket követett el 12-15 éves lányok és fiúk sérelmére.

A botrányt súlyosbította, hogy a Newsnight műsor feltáró riportfilmet készített Savile múltjáról, ám a program végül szerkesztői utasításra nem kerülhetett adásba. A BBC többek közt azt a vádat is ki akarta vizsgálni, hogy a társaság megpróbálta eltussolni a botrányt. Arra jutott, hogy a társaságnál uralkodó kaotikus állapotok és rossz kommunikáció tehetők felelőssé azokért a baklövésekért, amelyek a szexuális visszaélések ügyét kísérték.

A BBC az anyag nagy részét változatlan formában hozta nyilvánosságra, bár a jogi okból a részletek mintegy 3 százalékát kitakarták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik