Nagyvilág

Robbantás Szíriában – 50-nél is több halott

Damaszkusz merénylet  (merénylet, Damaszkusz)
Damaszkusz merénylet  (merénylet, Damaszkusz)

A damaszkuszi pokolgépes merénylet áldozatainak többsége civil.

A hivatalos média „öngyilkos terroristák” számlájára írta a „Bassár el-Aszad államfő rendszere elleni” robbantást. Az állami televízió a halálos áldozatok számát 53-ra tette, és 200 sebesültről számolt be.

A szíriai ellenzéki koalíció közleményben elítélte a „terrorista támadást”, hangsúlyozva, hogy a civil áldozatokat követelő merényletek bűncselekmények, függetlenül attól, hogy ki a robbantó.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR) szerint 42 ember halt meg, közülük kilencen a kormányzati erők tagjai voltak. Az autóba rejtett pokolgép a kormányon lévő Baasz párt székháza közelében robbant fel, egy biztonsági ellenőrző pontnál, de még a robbanás helyszínétől 300 méterre is megrongálódtak járművek.

Nájef Havatme, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) nevű palesztin szervezet főtitkára is könnyebben megsebesült a robbanásban – közölte a DFLP szóvivője. A szervezet irodája a merénylet helyszínétől 500 méterre van.

 

A robbantás közelében található az orosz nagykövetség, továbbá egy kórház és egy mecset is. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség idézte a nagykövetség egyik munkatársát, aki megerősítette, hogy a követségi épület megrongálódott, de senki nem sérült meg.

A szíriai állami média hírt adott arról, hogy a robbanás közelében biztonsági erők őrizetbe vettek egy potenciális öngyilkos merénylőt, akinek a járműve teli volt robbanószerekkel.

Szerdán a főváros egyik stadionjába becsapódó aknák egy labdarúgót öltek meg, négy társát pedig megsebesítették.

Az utóbbi napok műveletei arra engednek következtetni, hogy a felkelők taktikát változtattak, és Aszad elnök hatalmának centruma elleni támadással akarják destabilizálni a rezsimet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik