Nagyvilág

Lelőtték Svájc egyetlen medvéjét

medve(210x140)(1).jpg (medve, )
medve(210x140)(1).jpg (medve, )

Az Olaszországból átkóborolt állatnak azért kellett elpusztulnia, mert túl közel ment az emberekhez. Korábban már túlélt egy vonatgázolást.

A svájci szövetségi környezetvédelmi hivatal szerint az M13 kódnevű hároméves hím barnamedve veszélyessé vált a lakosságra, mivel az elűzésére tett kísérletek ellenére újra és újra lakott területekre hatolt be.

Már novemberben széttört egy üvegajtót, bement egy hétvégi házba és ott burgonyát falt fel. Téli álmából felébredve a közelmúltban újra lakott helyekre merészkedett, és fényes nappal emberek nyomába szegődött.

Az állat leölését több természetvédő szervezet is élesen elítélte. Az STS rámutatott, hogy a svájci hatóságok hangzatos lózungjai ellenére állat és ember legkisebb konfliktusa is az állat halálával végződik.

A WWF szerint több erőfeszítést kellett volna tenni az állat elkergetésére az emberek közeléből, már csak azért is, mert 2006 óta már nyolc medve bukkant fel Svájcban, és a közeljövőben is óhatatlanul bekóborolnak fiatal barnamedvék Olaszországból.

A mostani áldozat testvéreit halálra gázolták

Többi fajtársához, köztük a Bajorországban 2006-ban lelőtt JJ1 kódjelű, Brúnó becenevű medvéhez hasonlóan M13 is az északkelet-olaszországi Trentino Alto-Adige (Dél-Tirol) tartományból vándorolt be, ahol megpróbálják újrahonosítani a barnamedvéket. M13 egy háromfős alom utolsó élő példánya volt: két testvérét, M12-t és M14-et már tavaly halálra gázolták autók Olaszországban.

Svájcban 2008-ban száz év után először lőttek ki medvét: JJ3-at, a Bajorországban elejtett JJ1 testvérét. Svájci szakértők szerint mindkét medve az anyjától, Jurkától tanulta el a “problémás” viselkedést, az anyaállat azonban megúszta a kilövést, mert annak idején Olaszországban befogták és egy menhelyre vitték.

A kelet-svájci Graubünden kantonban, a Puschlav (Poschiavo)-völgyben most elejtett M13 nyakára Olaszországban helyeztek adóvevővel ellátott nyakörvet. A nyakörv tönkrement, amikor a medvét elütötte egy mozdony, az állat azonban komolyabb sérülés nélkül úszta meg a balesetet.

Itthon is riogat kóbor medve

Balassagyarmat környékén láttak egy Szlovákiából átszökött európai barnamedvét a hónap elején. Négy település lakóit figyelmeztették, ne dobjanak ételmaradékot a kukákba, mert odavonzzák az éhes vadállatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik