Nagyvilág

400 ezer forintért lehet gyereket venni

Árvaház (árvaház)
Árvaház (árvaház)

Kenőpénzt kell fizetni az árvaház igazgatójának és számos hivatalnoknak.

Ukrajnában egy gyermek örökbefogadása 12-14 ezer hrivnyába, azaz körülbelül 360-420 ezer forintba kerül – derítették ki az egyik ukrán oknyomozó tévéműsor munkatársai.

A Hrosi (Pénz) című műsor újságírói felkerestek néhány árvaházat, hogy tájékozódjanak az örökbefogadás feltételeiről. Mindenütt azt a választ kapták, hogy jelenleg nincs náluk örökbe fogadható gyermek, mert valamennyit hamarosan nevelőszülőkhöz, azaz nevelőotthonokba adják ki.

Sikerült viszont kapcsolatba lépniük egy nővel, aki örökbefogadási ügyekben közvetít. A nő – akit a kedden bemutatott riportban nem neveztek meg – elárulta, hogy egy gyermek örökbefogadása 14 ezer hrivnyába kerül, de le lehet alkudni belőle 12 ezer hrivnyáig. Az összeg állítólag részben az iratok elkészítésére kell, illetve arra, hogy az árvaház igazgatóját “érdekeltté tegyék” az örökbefogadás engedélyezésében. Ugyancsak ebből fizetnek kenőpénzt az ügyben eljáró számos hivatalnoknak is. Viszont a kenőpénzeknek köszönhetően az örökbefogadás 2-3 hónap alatt hivatalossá válik.

Az összeg aszerint is változhat, hogy milyen gyermeket szeretnének örökbe fogadni. Az egészséges gyermekek többe kerülnek, de az árvaháziak zöme beteg, akiket csak külföldiek hajlandók örökbe fogadni.

Elhangzott a műsorban, hogy nevelőszülők egyszerre 10-15 gyermeket vesznek magukhoz. Sok esetben azért, mert keresni akarnak rajtuk, a nevelésükért ugyanis az állam gyermekenként 1800 hrivnyát, azaz csaknem 54 ezer forintot fizet havonta.
Jurij Pavlenko, az elnöki hivatal gyermekjogi megbízottja közölte, hogy 2012-ben 2016 gyermeket fogadtak örökbe Ukrajnában. 11 ezer gyermek került árvaházakból nevelőotthonokba, továbbá másfél ezren kerültek vissza vér szerinti szüleikhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik