Nagyvilág

Pedofíliagyanú a pápaválasztók között

roger mahony (roger mahony, )
roger mahony (roger mahony, )

Egy amerikai katolikus szervezet azt kéri, hogy ne vegyen részt XVI. Benedek utódjának megválasztásában a pedofilgyanúba keveredett volt Los Angeles-i érsek.

Kevesebb mint egy hónappal az új pápa megválasztása előtt vita alakult ki a konklávé összetételéről. Az Euronews riportja szerint egy amerikai katolikus szervezet petícióban kérte, hogy Roger Mahony bíboros ne vegyen részt a pápaválasztó testületben. A Catholics United egyesület azt kéri tőle, hogy ne utazzon Rómába, maradjon otthon.

Roger Mahony nyugalmazott bíboros pedofilgyanús ügyeinek aktáit néhány hete tette közzé utódja, a Los Angeles-i érsek.


Roger Mahony bíboros – balra (Fotó: AFP / Kevork Djansezian)

A 76 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy egyházmegyéjében évtizedekig eltussolta a fiatalkorúak szexuális zaklatása miatt kipattant botrányokat. Napvilágra került levelezése a főtanácsadójával, és ebből világossá vált, hogy a volt érsek megakadályozta, hogy rendőrségi ügy legyen papok pedofil cselekedeteiből.

Utódja, Jose Gomez érsek február elsején közölte, hogy a nyugalmazott bíborost megfosztotta adminisztratív vagy közfeladataitól.

„A visszaélések évtizedekre nyúlnak vissza, de ez nem teszi kevésbé súlyossá azokat. Nincs mentség, indok arra, ami ezekkel a gyerekekkel történt. Az érintett papok feladata az volt, hogy (a gyerekek) szellemi atyái legyenek, és ebben csődöt mondtak” – írta az érsek.

Mahony blogjában azzal védekezett, hogy nem tudta, hogyan kell kezelni a tudomására jutott zaklatási ügyeket.

A papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) szerint Roger Mahony feladatainak megvonása csak „egy megkésett kis lépés a jó irányba”. “Világos a tanulság a katolikus egyház tagjai számára: ha sikerül eltitkolnotok gaztetteiteket, akkor posztotokon maradhattok. Ha pedig nem sikerül, akkor rendkívül kicsi a kockázata annak, hogy számolnotok kell valamilyen enyhe következménnyel” – vélekedett David Clohessy, a SNAP igazgatója.

2007-ben a Los Angeles-i érsekség 660 millió dollárt adott a pedofil papok 500 feltételezett áldozatának.

Mahony nyolc évvel ezelőtt részt vett XVI. Benedek megválasztásában, és azt tervezi, hogy most is Rómába megy a konklávéra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik