Nagyvilág

Megpiszkálná a székelyzászló-ügyet Martonyi

Martonyi János külügyminiszter a közeljövőben Bukarestbe látogat, ahol a magyar-román kapcsolatokat érintő kérdésekről, köztük a székely zászló használatáról is tárgyal majd román kollégájával. Erről is beszélt Németh Zsolt külügyi államtitkár kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A székely zászlók ügyét – főleg a román médiában – kísérő “hisztérikus megnyilvánulásoknak” az elkerülésére “lépések történtek” – fogalmazott Németh Zsolt. Hozzátette: Magyarország megpróbál más, hasonlóan érzékeny kérdésekről is egyeztetni – ilyen például a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye. Tavaly ugyanis többször váltott ki tiltakozást és okozott feszültséget, hogy a Marosvásárhely Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen hátrányos megkülönböztetés éri az egyetemre jelentkező, ott tanuló és oktató magyar anyanyelvűeket.

Szó lesz ugyanakkor olyan témákról is, amelyek “az elmúlt években nagyon meghatározó módon és pozitívan formálták a magyar-román viszonyt, mint például a közös infrastruktúra-fejlesztés” – mondta a külügyi államtitkár.

Németh Zsolt két hete beszélt arról, hogy “zászlóháború dúl” a Székelyföldön, mivel Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését. Az államtitkár felidézte a román honvédelmi miniszter korábbi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román nemzeti jelképek ellen, valamint azt is, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottjai megtiltották a székely zászló kitűzését a hivatali épületekre.

Az államtitkár arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót. A zászlót múlt pénteken a magyar parlamentre is kitűzték. A gesztusra a román parlament nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik