Nagyvilág

Lefestette börtönélményeit a képlopó miniszter

van-gogh-starry-night (vincent van gogh, starry-night)
van-gogh-starry-night (vincent van gogh, starry-night)

Egy festménylopás kapcsán börtönbe került volt kulturális miniszterhelyettes börtönfestményeiből nyílt kiállítás Kairóban.

A Gezira Art Centerben kiállított olajképeket és tusrajzokat Mohszen Salan az alatt az egy év alatt készítette, amelyet “hanyagság és a hozzáértés hiánya” miatt töltött börtönben egy 55 millió dollárt érő Vincent Van Gogh-festmény ellopásával összefüggésben.

A Pipacsok című képet 2010 augusztusában, fényes nappal lopták el a kairói Mahmúd Halil múzeumból. A nagy értékű műkincslopást lehetővé tévő botrányos hiányosságokért a kulturális minisztérium 11 alkalmazottját tették felelőssé, közülük ötöt ítéltek letöltendő börtönbüntetésre, így Salant, a miniszter helyettesét, a szépművészeti osztály vezetőjét is.

Az Ahram Online című egyiptomi hírportál jelentése szerint a Fekete macska: Börtönélmény című tárlat képei az egykori kulturális miniszter börtönélményeit, a börtönlét hétköznapjait örökítik meg.

A cikk szerint a bebörtönzött Salannak a művészet jelentette a szabadságot, a rács mögött töltött egy évben a festés volt a leghűségesebb társa, ezen keresztül vezethette le frusztrációit. A képek visszatérő eleme a korrupciót, az árulást és az igazságtalanságot szimbolizáló fekete macska, de előfordulnak témaidegen motívumok is, így Vincent Van Gogh-ra jellemző elemek, sőt feltűnik magának a nagy posztimpresszionista festőnek a portréja is.

A hírportál szerint a miniszterhelyettesre, aki amúgy elismert expresszionista festő, a börtönben inspirálólag hatottak a találkozások a bukott Mubarak-rendszer emblematikus alakjaival, köztük Hoszni Mubarak volt elnök fiával, Aláával, Ahmed Nazif volt miniszterelnökkel és az elnök vejével, Munir Thabettel.

Mohszen Salan több mint húsz éven át töltött be különféle pozíciókat a minisztériumban. Az eltűnt Van Gogh-festmény a felajánlott nyomravezetői jutalom ellenére sem került még elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik