Nagyvilág
papa(5)(430x286)(1).jpg (pápa)

Kiderült, mennyi lesz a lemondott pápa nyugdíja

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2013. 02. 18. 10:34

XVI. Benedek utódját keresi az olasz sajtó.

Korábban a témában:

Az olasz, valamint az európai és a fejlődő országok esélyes pápajelöltjeit mutatta be a hétfői olasz sajtó, mely Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket ismét XVI. Benedek lehetséges utódjai között említette.

Erdő is esélyes

A La Repubblica úgy véli, ha európai lesz a következő egyházfő, akkor Christoph Schönborn bécsi érsek az esélyes, valamint Erdő Péter, akit a római napilap “alternatív választási lehetőségnek” tart.

A La Repubblica úgy látja, “szövetségek, viták, intrikák” uralják a pápaválasztásra készülést. A jelöltállító “bíboros lobbik” közül a lap szerint a “Scola-Ravasi-Bertone tengely” a legerősebb, amely az olasz utódot preferálja. Az állítólagos tengelyt a szintén pápautódnak tartott Angelo Scola milánói érsek, Gianfranco Ravasi, a Kultúra Pápai Tanácsának prefektusa és Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár alkotja. A 71 éves Ravasi esélyei jelentősen nőttek, mióta XVI. Benedek őrá bízta a héten zajló nagyböjti lelkigyakorlatok vezetését.

Európai vagy sem?

A Corriere della Sera szerint XVI. Benedek azzal, hogy Európa egyházi és politikai szerepének erősítését szorgalmazta az olasz püspökökkel tartott találkozón, “mintha európai pápát javasolt volna”. Vasárnapi beszédében viszont XVI. Benedek egyedül a spanyol ajkú hívőket kérte arra, hogy utódjáért imádkozzanak, “mintha tudná, milyen anyanyelvű lesz az utódja”. A napilap ugyanakkor hozzátette, hogy a konklávén súlya lesz a vatikáni kasszába legtöbbet befizető észak-amerikai egyháznak is. Az amerikai pápa az európai és a latin-amerikai egyház közötti találkozási pont lehetne.

Az Ansa hírügynökség Odilo Pedro Scherert, a világ legnagyobb egyházmegyéje, a brazíliai Sao Paulo érsekét tartotta esélyesnek.

A La Stampa a New York-i érsekkel, Timothy Dolannal készített interjút. “Aki esélyesnek nevez, marihuánát szívott!”- reagált a bíboros a találgatásokra. Hangsúlyozta, hogy a konklávén nem szabad “sietősen” dönteni.

Lesz nyugdíja

A napilap megtudta, hogy lemondása után Joseph Ratzinger havonta mintegy 2500 eurós (átszámítva körülbelül 730 ezer forintos) nyugdíjban fog részesülni.

A Corriérében XVI. Benedek életrajzírója, Peter Seewald beszámolt tíz héttel ezelőtti találkozójáról a pápával, amikor az egyházfőt meggyengült fizikai állapotban találta. A lap szerint a pápa nem lát már a bal szemére, csökkent a hallása és lefogyott. Nem tűnik betegnek, de testileg és lelkileg is tagadhatatlanul megfáradt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.