Nagyvilág

Heteken belül megválaszthatják az új pápát

Az eddig tervezettnél korábban ülhet össze a pápa utódát megválasztó konklávé - jelentette vatikáni forrásokra hivatkozva pénteken a Vatikán híreire specializálódott, francia nyelvű I.Media ügynökség.

A II. János Pál pápa általá jóváhagyott előírás szerint a XVI. Benedek utódának megválasztására jogosult 117 bíborosnak március 15. és 20. között kell összegyűlnie. A szöveg szerint a pápai trónus megüresedésének napjától (XVI. Benedek február 28-án este köszön le hivatalosan) a már a Vatikánban tartózkodó bíborosoknak “teljes 15 napot” kell várniuk a még távol lévő bíborosokra.

Csakhogy az egyházfő utolsó hivatali napján a konklávét alkotó bíborosok nagy része már a helyszínen lesz, hogy részt vehessen XVI. Benedek utolsó általános audienciáján.

Az I.Media szerint a fenti előírást illető “kételyek esetén” a bíborosi kollégium maga dönthet a szabályozás értelmezéséről. Ezért a bíborosok arról is határozhatnak, hogy előbbre hozzák a konklávé kezdetét – írta az ügynökség.

Ennek március 10. körüli megkezdése lehetővé tenné, hogy – amennyiben a testület 3-4 napon belül döntésre jut az új egyházfő személyéről – az új pápa már Szent József ünnepén (az idei böjti időszak legjelentősebb egyházi ünnepnapján, március 19-én) hivatalba léphessen.

Ezáltal az egyházfő jobban felkészülhetne a nagyhétre, és a konklávén részt vevő bíborosok is visszatérhetnének addigra az egyházmegyéikbe. Alkalmasint erre való tekintettel választotta XVI. Benedek leköszönésének napjául február 28-át – írta a I.Media.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik