Külföld
Gyerekkatona (gyerekkatona)

Gyerekek kezébe adják a gépfegyvert

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 02. 13. 09:33

Csaknem húsz országban vetnek be gyerekeket a fegyveres harcokban.

Gyerekek tömegeit sorozzák és vetik be fegyveres harcokban, többek között most Maliban is, és még majdnem húsz másik országban. Az Amnesty International (AI) a gyerekkatonák bevetése elleni világnap alkalmából figyelmeztet arra, hogy egy erős emberi jogi normákat magában foglaló nemzetközi fegyverkereskedelmi egyezmény aláírásával lehetne  többek között megakadályozni, hogy kiskorúak ragadjanak fegyvert.

„Az AI legújabb vizsgálatai Maliban újra rávilágítottak a gyerekkatonák által átélt borzalmakra, akiket világszerte még számos konfliktusban alkalmaznak a nemzeti hadseregek és más fegyveres csoportok, néha akár a frontvonalakon is” – mondta el Brian Wood, az Amnesty International Fegyverszabályozási és Emberi Jogok programjának vezetője.

Harcra fel!

Bamakótól 400 kilométerre az északnyugatra fekvő Diabalyban több ember, köztük a polgármester-helyettes számolt be a szervezetnek arról, hogy 10-17 éves gyermekeket látott a területet elfoglaló iszlamista fegyveresek között.

Ségouban két, a francia katonák által elfogott és a mali hatóságoknak átadott gyerekkatonával beszéltek. Az Amnesty beszámolója szerint az egyikőjük pszichés betegség jeleit mutatta. 16 éves társa pedig beszámolt erőszakkal történő besorozásáról és kiképzéséről. Többek között elmondta, hogy két hónappal ezelőtt tanárának unokája adta el őket 23 diáktársával együtt az iszlámistáknak. Kezdetben a konyhán kellett dolgoznia a fiúnak, később pedig megtanították lőni.

„A harcok előtt rizst kellett ennünk valamilyen fehér porral és szószt valamilyen vörös porral. Injekcióztak is minket. Én hármat kaptam. Az injekciók és a fehér poros rizs után úgy irányítottak, mint egy járművet, bármire képes lettem volna a kedvükért. Az ellenségeinkre kutyaként tekintettem, és csak az járt a fejemben, hogy le kell lőnöm őket” – mondta a fiú.

Egyezmény

A Nemzetközi Fegyverkereskedelmi Egyezményről folyó tárgyalások az utolsó szakaszba érnek a jövő hónapban az ENSZ-ben. Az Amnesty International továbbra is felszólítja az országokat egy erős egyezmény elfogadására, amely hatékony szabályokkal lép fel az emberi jogok védelmében.

Felhívják a figyelmet, hogy a Fegyverkereskedelmi Egyezménynek köteleznie kell a kormányokat arra, hogy megállítsák az olyan fegyverkereskedelmet, amely gyermekek elleni erőszakhoz vezethet. Továbbá tartalmaznia kell szabályokat, amelyek leállítják a fegyverek áramlását az olyan kormányerők és fegyveres csoportok kezébe, amelyek háborús bűnökért felelősek vagy súlyosan megsértették az emberi jogokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.