Nagyvilág

Tucatnyian meghaltak a viharban

Átlag fél méter hó esett, és kilencen életüket vesztették Amerikában. Megbénult az USA keleti partvidéke, leállt a légi, vasúti és közúti közlekedés is.

Legalább kilenc halálesetet okozott a Nemo névre keresztelt vihar Amerikában. Kanadában hárman vesztették életüket. Bostonban egy 11 éves kisfiú szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy autóban, ahol az apja járó motorral melegedni hagyta, miközben ő a havat lapátolta, de a hó eltömte a kipufogócsövet.

A viharzónában a széllökések sebessége helyenként elérte az óránkénti 130 kilométert, és átlagosan 45-60 centiméter vastag hótakaróval borította be a vihar a mintegy 40 milliós lakosságú keleti parti térséget. Volt olyan hely, ahol 90 centiméter hó hullott. Mississippi államban tornádó tombolt, mely ötven lakóházat rombolt le.

Az Egyesült Államok északkeleti részén 650 ezer háztartás, illetve iroda maradt áram nélkül, többen az autójukban, illetve otthonukban ragadtak a havazás és a viharos szél miatt. A vihar miatt több mint 5800 légi járatot töröltek, de szombaton és vasárnap az összes lezárt repülőteret megnyitották. Connecticutban és Massachusettsben egyaránt feloldották a magángépkocsik használatára vonatkozó tilalmat, bár az utak nagy része továbbra is járhatatlan a néhol egy méteres hó miatt.

A vihar jelenleg Kanada irányába tart, de New York és Boston környékén újabb havazásra lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik