Nagyvilág

Húsz évre ítéltek egy kémet

Húsz év szabadságvesztésre ítélték pénteken Kanadában azt a haditengerész tisztet, aki tavaly beismerte, hogy éveken át titkos katonai információkat adott át Oroszországnak.

Jeffrey Delisle alhadnagyot kötelezték annak a több mint 110 ezer dollárnak a megtérítésére is, amelyet orosz kapcsolataitól kapott az információkért.

A 41 éves tiszt Halifaxban dolgozott a haditengerészet egy olyan részlegénél, amely a kanadai felségvizekre érkező és onnan kilépő hajókat követte figyelemmel.

A férfi önként ajánlotta fel szolgálatait Oroszországnak: miután házassága megromlott, 2007 júliusában besétált Ottawában az orosz nagykövetségre, és közölte, hogy pénzért hajlandó titkos nemzetbiztonsági értesüléseket megosztani. 2012 januárjában fogták el.

Azzal bukott le, hogy egy ízben egyszerre nagyobb összeget (50 ezer dollárt) vett át megbízóitól Brazíliában, és hazaérkezésekor ez felkeltette a kanadai hatóságok figyelmét. Ekkortól figyelték tevékenységét, majd váratlan házkutatást tartottak nála, végül letartóztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik