Nagyvilág

Óriási pénzekről alkudoznak

A csütörtök kora estére halasztott brüsszeli EU-csúcskezdés előtt a nagy uniós tagállamok vezetői még külön egyeztetnek Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével a 2014 és 2020 közötti EU-keretköltségvetésről – mondták uniós diplomaták a csúcstalálkozó helyszínén.

A német média által azonnal „elefántfordulónak” elkeresztelt egyeztetésen Angela Merkel német kancellár, François Hollande francia köztársasági elnök, David Cameron brit, Mario Monti olasz, valamint Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök vesz részt.

A francia államfő és a német kancellár azonos véleményen van az Európai Unió következő költségvetésére vonatkozó kompromisszum körvonalait illetően – jelentette a német hírügynökség pár órával a sorsdöntőnek ígérkező pénzügyi csúcstalálkozó csütörtök délutáni kezdete előtt.

A 2014-20 közötti időszak büdzséje nagyjából egybillió (ezer milliárd) euróra rúg. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke további könnyítéseket ígért a nagy nettó befizetőknek – köztük Nagy-Britanniának és Németországnak -, így a kompromisszumos javaslat 960 milliárd euróról szól.

Angela Merkel kancellár óvatosan fogalmazott a csúcs kezdete előtt. “Az álláspontok még meglehetősen távol vannak egymástól” – mondta, hozzáfűzve: Berlin mindent meg fog tenni azért, hogy létrejöjjön a megegyezés. Ennek érdekében “mindnyájunknak keményen kell dolgoznia.” A kancellár nem zárta ki azt a megoldást sem, hogy – ha nem sikerül megegyezni a hétéves időszak költségvetésében – a jövőben egy-egy évre szóló büdzsét fogadjanak el a tagállamok vezetői.

Francois Hollande francia elnök ragaszkodik az agrárszubvenciók megőrzéséhez. “Ha Európa mindenáron kompromisszumra törekedne, ha feladná közös politikáját, és elfeledkezne a mezőgazdaságról, azzal nem tudnék egyetérteni” – jelentette ki.

Franciaország évente mintegy 10 milliárd eurót kap a CAP (közös agrárpolitika) szubvenciós alapjából, amivel a CAP első számú haszonélvezője – jegyezte meg a dpa hírügynökség.
Hollande szerint a pénzügyi tervezés során tekintetbe kell venni a növekedés ösztönzését és a szolidaritást is, biztosítva ezek finanszírozását. “Ha vannak ésszerűtlenül gondolkodók, majd megpróbálom észre téríteni őket – egy bizonyos pontig” – jelentette ki a francia államfő.

A pénzügyi pókerjátszma központi alakja a brit kormányfő. David Cameron a brüsszeli csúcs kezdete előtt leszögezte: ha a büdzsé számai nem lesznek kisebbek, akkor London nem köt alkut. Egy másik keményvonalas politikus, Mark Rutte holland miniszterelnök óvatos derűlátó hangot ütött meg a közös költségvetést illetően: “Nehéz lesz, de lehetséges.”

Kora délután már megbeszélést tartottak a kohézió barátaiként emlegetett országcsoport vezetői, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb támogatás jusson az unió elmaradottabb térségeinek felzárkóztatására. A novemberi csúcsra készített tervezet 320 milliárd eurót irányzott elő erre a célra a 27, illetve Horvátország csatlakozásával 28 tagúra bővülő Európai Unió számára hét évre, ami a jelenlegi időszakra jutó összegnél és a bizottság által eredetileg javasolt összegnél is kevesebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik