Nagyvilág

A riói karnevál nem lehet nyilvános WC!

riói karnevál (riói karnevál, előkészületek, )
riói karnevál (riói karnevál, előkészületek, )

Az utcabál hivatalosan csak holnap kezdődik, de már az előkészületek alatt megbüntettek 300 embert, amiért az utcán könnyített magán.

Már hetekkel a világhírű riói karnevál kezdete előtt utasították a rendőröket, hogy figyeljenek oda jobban azokra, akik nem a kihelyezett 18 ezer hordozható illemhelyen, hanem szabálytalanul, az út szélén, kapualjakban, járdákon, parkokban pisilnek.

A karneváli próbák és az úgynevezett háztömbpartik során január 20. óta már 321 embert, köztük 16 nőt és három külföldit állítottak elő nyilvános helyen való vizelésért.

Népnevelés

A különösen durva szabálysértőket megbírságolják, de a többség büntetése csak annyi, hogy kénytelen a rendőrőrsön eltölteni egy kis időt, az esetek többségében ott megvárni a parti végét.


Előkészületek (Fotó: AFP / Antonio Scorza)

Az intézkedés bevallott célja nem a büntetés, hanem a népnevelés. A hatóságok egyszerűen véget akarnak vetni egy gyakorlatnak, amely a legtöbb panaszra ad okot a lakosság részéről. „Erre van a legtöbb panasz” – jelentette ki Alex Costa, Rio de Janeiro közrendügyi főilletékese, mélyen együtt érezve az érintett lakókkal, akiknek elegük van az átázott és bűzlő kapualjakból, autófeljárókból, járdaszegélyekből.

Főpróba a foci vb-re és az olimpiára

A szerdáig tartó karnevál alatt a rendőrökön kívül a tavalyinál kétszer több, összesen 7700 közterület-felügyelő próbálja fenntartani a rendet, fellépve nemcsak az engedély nélküli utcai árusok és a szabálytalanul parkolók, hanem a tilosban vizelők ellen is.

A megerősített járőrözés része a karneválhoz kapcsolódó általános rendcsinálási erőfeszítésnek, amely egyfajta főpróbának is tekinthető a jövő évi labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os olimpia előtt.

Idén 6 millió nézőt várnak a világ leghíresebb és legpazarabb karneváljára, amely 665 millió dolláros üzletet jelent Brazília második legnagyobb városának, elsőszámú turisztikai célpontjának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik