Nagyvilág

„Terroristái” miatt aggódik Kanada

Az észak-amerikai országot aggasztja a tény, hogy kanadai állampolgárságú elkövetője is volt a tavalyi burgaszi merényletnek.

“Állandó gondunk, hogy egyes kanadaiak belekeverednek különböző külföldi vonatkozású terrorista ügyekbe, legyen szó szikh szélsőségesekről, az északír Igazi IRA-ról, a Hezbollahról vagy szunnita szélsőséges csoportokról. A Hezbollah számára még mindig gyűjtenek pénzt Kanadában” – mondta kedd este a Reutersnak nyilatkozva Ray Boisvert, a Kanadai Biztonsági Hírszerző Szolgálat (CSIS) volt igazgatóhelyettese.

A bolgár belügyminisztérium aznap jelentette be, hogy a libanoni Hezbollah radikális síita szervezethez vezetnek a tavalyi burgaszi merénylet szálai. A tengerparti üdülőhelyen július 18-án elkövetett robbantásos merényletben öt izraeli turista, egy bolgár buszsofőr és feltételezhetően az egyik merénylő vesztette életét. Három ember vett részt közvetlenül a támadásban. Kettőnek közülük valódi ausztrál, illetve kanadai útlevele volt.

A CSIS tavaly áprilisban közölte: 60 kanadai állampolgár utazott Szomáliába, Afganisztánba, Pakisztánba vagy Jemenbe, hogy csatlakozzon az al-Kaidához, illetve volt közöttük olyan, aki csak próbált.

John Baird kanadai külügyminiszter kedd esti sajtóértekezletén azt mondta: a szóban forgó kanadainak libanoni állampolgársága is van, és az arab országban él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik