Nagyvilág

Óriási pelenkabiznisz Norvégiában

pelenka (pelenka)
pelenka (pelenka)

Megrohamozták a norvég nagyáruházakat a pelenkacsomagokkal üzletelők.

Norvégia a világ egyik legdrágább országa, így az ottani vásárlók minden leárazásnak különösen örülnek. Az ország déli részén mostanában a pelenkákat árazták le a nagyáruházakban, ez viszont nem várt hatással is járt. Az alacsony árak miatt elözönlötték a szupermarketeket a közeli országokból érkező seftelők – olvasható az Euronews honlapján.

Mindenféle pelenkát megvesznek, amit csak kirakunk a polcokra. Bedobják a kocsijuk csomagtartójába, hazamennek, és tisztes haszonnal továbbadják – magyarázza Terje Ragnar Hensen, az egyik áruházlánc regionális igazgatója. – Ez teljesen szabályos, de nekünk nagy gondot okoz, mert nem marad semmi a szokásos vásárlóinknak.

Svédországból érkeznek tömegesen a vásárlók, telerakják a kocsijukat áruval, és már mennek is vissza a komppal – mondja Helge Breilid, az ország déli részén lévő Kristiansand vámtisztviselője. Volt olyan, akit 6700 eurót érő szállítmánnyal állítottak meg a határnál, ez nem kevesebb, mint 80 ezer (!) pelenkát jelent. Végül továbbengedték őket, mert a vásárlás még ilyen mennyiségben sem számít illegálisnak.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, Svédország viszont igen, így onnan már bármelyik uniós tagállamba szabadon továbbvihetik a csomagokat. Általában Lengyelországból és Litvániából mennek a legtöbben norvég bevásárlókörútra.

Norvégiában feleannyiba kerül egy 50 darabos pelenkacsomag, mint Litvániában, és csaknem negyedannyiba, mint Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik