Nagyvilág

Imámok tartottak holokausztmegemlékezést Franciaországban

drancy (drancy)
drancy (drancy)

Mintegy harminc imám emlékezett meg a holokauszt áldozatairól a Párizshoz közeli Drancy Soa Emlékmúzeumában. A hétfő esti eseményen részt vett Manuel Valls, a vallásokért is felelős francia belügyminiszter.

Drancyban működött Franciaországban a második világháború idején a legnagyobb gyűjtőtábor, ahonnan a franciaországi deportáltakat a náci haláltáborokba szállították tovább.

„A rasszizmus és az iszlámtól való félelem erősödésekor mi azt mondjuk: lehetséges az együttélés” – hangsúlyozta a megemlékezést kezdeményező helyi imám. Hassen Chalghoumi a zsidósággal ápolt jó kapcsolatáról és a burka betiltását támogató álláspontjáról vált ismertté Franciaországban. Emiatt azonban rendszeresen kap halálos fenyegetéseket, ezért állandó rendőri védelemre szorul.

„Azt akarjuk megmutatni, hogy Franciaországban létezik külső befolyás és fanatizmus nélküli iszlám. Azt, hogy az emberi élet fontos az iszlám számára, elutasítja a fanatizmust, a rasszizmust és a barbárságot” – mondta a tunéziai származású, negyvenéves vallási vezető.

A megemlékezésre Franciaország több városából buszokkal érkeztek az imámok és a muzulmán kulturális szervezetek vezetői, s valamennyien fejet hajtottak az egykori gyűjtőtábornál, ahonnan 1941 és 1944 között mintegy 70 ezer francia zsidót deportáltak a haláltáborokba. Az áldozatok emlékére tartott koszorúzást követően az imámokat fogadta Jacques Fredj, a Drancyban szeptemberben megnyílt emlékmúzeum igazgatója.

„Az ilyen erős képek többet mondanak, mint a szavak és a beszédek” – mondta a belügyminiszter a kezdeményezés kapcsán. Hozzátette: „A világnak békére és egyetértésre van szüksége, olyan emberekre, akik szóba állnak egymással és meghallgatják egymást.”

A megemlékezést – amelyre meghívást kaptak más nagy vallások vezetői is – Mohamed próféta születésének évfordulója alkalmából ünnepi vacsora követette a drancyi kulturális központban.

A helyi iszlám közösség kezdeményezésére tavaly 17 franciaországi imám látogatott Izraelbe, és koszorút helyezett el a 11 hónappal ezelőtt egy iszlamista radikális által Toulouse-ban megölt zsidó gyermekek sírjánál.

Egy közelmúltban közzétett felmérés szerint a franciák 74 százaléka úgy véli, hogy a muzulmán vallás nem fér össze a francia társadalom értékeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik