Nagyvilág

Börtönbe küldik a megerőszakolásáról beszélő nőt

Tököli börtönkórház (tököl, börtön, kórház, büntetés-végrehajtás)
Tököli börtönkórház (tököl, börtön, kórház, büntetés-végrehajtás)

Egyévi börtönbüntetésre ítéltek Szomáliában kedden egy nőt, akit állítása szerint a biztonsági erők több tagja megerőszakolt, valamint egy újságírót, akinek a nő az esetet elmondta.

A mogadishui bíróság „állami intézmények rágalmazása” vádjával ítélte el nőt és az újságírót. A nőt azért ítélték el, mert azzal az állításával, hogy a biztonsági erők tagjai megerőszakolták, állami intézményeket rágalmazott meg. Egy évet kell börtönben töltenie, miután elválasztja csecsemőjét – közölte Ahmed Adán bíró a nyilvános tárgyaláson, elrendelve a feltételes szabadlábra helyezését.

Abdi-Azíz Abdinúr szabadúszó újságírót állami intézmények rágalmazása vádjával ítélték el „hamis interjú készítése miatt”, valamint azért, mert a nő férjének távollétében lépett be az asszony házába. A több szomáliai rádiónak is dolgozó újságírót, aki egyébként nem közölte az interjút, januárban vették őrizetbe, s a tárgyalás után visszavitték a börtönbe.

Három másik vádlottat felmentettek és szabadlábra helyeztek. Emberjogi szervezetek szerint ellenük – köztük a nő férje ellen – az volt a vád, hogy segítettek az asszonynak kapcsolatba kerülni az újságíróval és kimenteni őt a vizsgálat alól.

A Human Rights Watch (HRW), az Amnesty International (AI) és a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) jogvédő szervezetek szerint a vádemelések azzal függtek össze, hogy a média felhívta a figyelmet a Szomáliában gyakran előforduló, többek között a biztonsági erőknek tulajdonított, nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik