Nagyvilág

Japánt is elérte a kínai légszennyezés

szmog peking (szmog, peking, )
szmog peking (szmog, peking, )

A japán egészségügyi hatóságok szerint a szigetországot is elérte a kínai légszennyezés, ugyanakkor a Kínából érkező szálló por koncentrációja egyelőre nem érte el az egészségre káros szintet – jelentette hétfőn az NHK japán televízió.

A japán környezetvédelmi minisztérium közlése szerint az országnak a kelet-kínai iparvárosokhoz legközelebb eső részén, Fukuoka prefektúrában januárban és február elején a szokásosnál jóval magasabb szállópor-koncentrációt mértek, vélhetően azért, mert a szél átfújta a szennyező részecskéket a Kelet-kínai-tengeren.

Korábban Fukuoka prefektúra kormányzata már bejelentette, hogy a növekvő lakossági félelmek miatt kibővítik a levegő tisztaságát mérő rendszereket a hagyományosan tiszta levegőjű nyugat-japán régióban.

A különösen káros – azaz 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, a tüdőből egyáltalán nem vagy csak nehezen kiürülő – anyagok mértéke különböző mérések szerint Kínában az elmúlt hetekben többször is átlépte a köbméterenkénti 500 mikrogrammos koncentrációt .

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az említett részecskék köbméterenkénti 25 mikrogrammot meghaladó koncentrációja már egészségtelen.

Japánban napi szinten átlagosan 35, évi átlagban pedig 15 mikrogramm a törvényileg szabályozott határérték, ezt ugyanakkor Fukuokában az elmúlt napokban számos helyen túllépte a szálló por koncentrációja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik