Nagyvilág

Maliban a francia elnök

Még pár hétig maradnak a katonák.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette Maliban tett néhány órás látogatást szombaton Francois Hollande francia államfő kormánya több tagja és Dioncounda Traoré mali elnök kíséretében.

Felkereste Timbuktu városát is, ahonnan hat napja űzték ki a szélsőséges fegyvereseket a francia és a mali katonák. Traoré ígéretet tett arra, hogy az északi országrész visszafoglalása után nem lesz megtorlás.

Helyszíni beszámolók szerint állig felfegyverezett francia és mali katonák ügyeltek a küldöttség biztonságára. Hollande felkereste a világörökség részét képező három timbuktui nagymecset egyikét, amely a tizennegyedik század közepén épült. A templom előtt ujjongó helybeliek a több hónapos megszállás után őt és a franciákat éltették.

Nincs vége

Hollande hangoztatta, hogy a mali beavatkozás “még nem ért véget”, de a francia hadsereget hamarosan felváltják az afrikai országok katonái. “Január tizenegyedike óta sok munkát elvégeztünk, de néhány hétig még eltart feladatunk befejezése, és utána átadjuk a további teendőket” – mondta Hollande, ismét leszögezve, hogy a francia hadsereg nem marad Maliban. “Barbárságnak” nevezte az iszlamisták által véghezvitt timbuktui pusztítást. Úgy fogalmazott: volt tényleges szándék bennük a pusztításra, el akarták égetni a páratlan értékű kéziratokat.


Hollande

Korábban olyan értesülések érkeztek a városból, hogy az iszlamista fegyveresek a francia és a mali csapatok közeledtére felgyújtották Timbuktu egyik könyvtárát, az Ahmed Baba Intézetet, ahol több ezer rendkívül értékes dokumentumot őriznek. Később kiderült, hogy a kéziratok többsége épen maradt.

Nincs leszámolás

Miután a küldöttség visszatért Bamakóba, Traoré elnök Hollande-dal az oldalán beszédet mondott egy központi téren. “A visszakapott szabadság örömmámorában se csináljon az ember semmilyen túlkapást, ne álljon bosszút! Tudom, hogy számíthatok önökre abban, hogy nem lesz semmilyen kilengés, semmilyen leszámolás. Kérem mindazokat, akik a megtorlástól való félelmükben elmenekültek otthonukból, hogy térjenek vissza, és éljék tovább rendes életüket! Katonáink viselkedése mindeddig mondhatni példás volt. Hajlíthatatlanok leszünk azokkal szemben, akik áthágják a háborús vagy az emberi jogi szabályokat” – jelentette ki Traoré.

Az utóbbi napokban több civil szervezet arról számolt be, hogy a konfliktusban részt vevő felek, különösen a mali katonák, túlkapásokat, jogsértéseket követtek el. Hollande megerősítette, hogy a francia erők mindaddig Maliban maradnak, amíg szükséges, mert bár visszaszorították a terrorizmust, nem győzték le. Egyúttal az emberi jogok tiszteletben tartását szorgalmazta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik