Nagyvilág

Eltűnt félmilliárd forint az ukrán foci-Eb-n

foci-eb (futball eb, labda, logó, )
foci-eb (futball eb, labda, logó, )

494 millió forintnak megfelelő hrivnyával nem tudnak elszámolni a 2012-es futball-kontinensbajnokság ukrán szervezői a számvevő kamarával szemben – adta hírül a Gazeta.ua hírportál.

A 19 milliárd hrivnyát papíron a labdarúgó-Eb szervezésével és lebonyolításával foglalkozó Nemzeti Ügynökség költötte el, egyelőre máig sem tisztázott célokra – állapította meg az Ukrajnai Számvevő Kamara, amely az ukrán Állami Pénzügyi Felügyelettel ellentétben nem a kormánynak dolgozik, hanem a Parlamentnek.

A testület zárójelentése szerint a kontinensbajnokságért felelős ügynökség több mint 300 közbeszerzési műveletet hajtott végre az említett összegre, mégpedig pályáztatás nélkül. Mindezek teljesítéséről azonban egyetlen dokumentum sem tanúskodik. Egyes értesülések szerint a pénzt infrastrukturális fejlesztésekre, ezen belül is főleg útépítésekre kellett volna fordítani, amiből azonban egyetlen méternyi járda sem készült el.


Fotó: MTI / EPA

Az összeg felhasználásáért Borisz Kolesznyicsenko kormányfő-helyettes felelt, aki annak idején az Európa-bajnokság lebonyolításával foglalkozó nemzeti ügynökség megbízott vezetője volt. Ő jelenleg „mezei” honatyaként tengeti életét, miután a legutóbbi parlamenti választások után menesztették az ukrán kormányból. Kolesznyicsenko szerint a pályáztatásokat mellőző közbeszerzésekről még a Timosenko-kormány döntött 2009-ben, az Eb-hez szükséges munkálatok meggyorsítása érdekében, amit azután az Azarov vezette miniszteri kabinet is jóváhagyott.

Csakhogy miközben egyre többen mutogatnak egymásra a kérdésben, senki sem tudja – vagy meri? – megtippelni, hogy vajon kinek avagy kiknek a zsebébe került ez a jelentéktelennek egyáltalán nem nevezhető summa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik