Nagyvilág

Rádiós tréfa áldozata lett a cseh államfő

Vaclav Klaus  (Vaclav Klaus )
Vaclav Klaus  (Vaclav Klaus )

Václav Klaus azt hitte, hogy a szlovák elnökkel beszél, aki menedéket ajánlott fel neki Szlovákiában. Még a tréfálkozó pozsonyi rádióst is meglepte, milyen könnyen telefonvégre tudta kapni a cseh elnököt.

A Prágában és Pozsonyban csütörtökön nyilvánosságra került információkból kiderült, hogy a Rádio Expres műsorvezetője Ivan Gasparovic beszédmódját utánozva felhívta Klaust, és szlovákiai menedéket ajánlott fel neki. A rádió Klaus nyilvánosságra került sms-üzenetére reagált, amelyben egyik ismerősének azt írta, emigrál, ha Karel Schwarzenberg nyeri meg a cseh elnökválasztást.

Andrej Wallner, a leghallgatottabb szlovákiai rádióállomás műsorvezetője megkérdezte Klaust, hogy komolyan gondolja-e kijelentését. „Ó, nem, ez csak egy túlzó sms-üzenet volt egy ismerősömnek” – válaszolta Klaus abban a hitben, hogy a szlovák köztársasági elnökkel beszél. Az újságíró hozzátette: szükség esetén menedéket tud neki felajánlani Limbachban, egy Pozsony melletti faluban, ahol a szlovák államfő lakik.

A rövid párbeszéd után a rádiós felfedte kilétét, ami Klaust felbosszantotta. „Ön csúfot űz belőlem. Szégyellje magát” – mondta a cseh elnök. Értesülések szerint az Expres rádió a párbeszédet, amely most hozzáférhetővé vált az interneten, nem adta le.

A rádiós eljárását Gasparovic hivatala is bírálta. „Minden tisztességes és értelmes ember megérti, mi a különbség a vicc és az idétlenség között. Ezt csak olyan ember tudta megtenni, aki önmagát sem tiszteli” – nyilatkozta Marek Trubac, a szlovák elnök szóvivője cseh újságíróknak.

Wallner a pluska.sk pozsonyi hírportálnak azt mondta, nem volt szándékában megsérteni senkit. Ugyanakkor nem titkolta, nagyon meglepte, milyen egyszerű volt Klaust telefonvégre kapni.

„Egyszerűen tárcsáztam azt a telefonszámot, amely a hrad.cz (elnöki) weboldalon található. A titkárnő vette fel, s második nekifutásra kapcsolta az elnök irodáját” – nyilatkozta a szerkesztő, aki a szlovák államfői iroda munkatársának adta ki magát, s azt mondta, hogy Gasparovic szeretne beszélni Klausszal.

Wallnernek nem ez az első ilyen csínytevése. A múltban például hasonló módon „beszélt” Gasparovic szlovák elnökkel, Mirek Topolánek cseh kormányfővel vagy Jozef Golonkával, a világhírű szlovák jégkorongozóval is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik