Nagyvilág

Milliárdok titkos számlákra

madridid tüntetés (madrid, tüntetés)
madridid tüntetés (madrid, tüntetés)

Titkos pénzek érkeztek a jelenleg kormányzó Néppárt politikusaihoz, köztük a miniszterelnökhöz. Politikai bomba robbant Spanyolországban.

Az egyik vezető napilap, az El País címlapján mutatta be azokat a titkos számlákat, amelyeket a Néppárt volt pénztárnoka,  Luis Bárcenas használt. A korrupciós botrány főszereplőjét azzal gyanúsítják, hogy húsz éven át finanszírozta titokban a jobboldali párt vezetőit – jelentette az Euronews.

Egy svájci bankszámláról 22 millió eurót utalt át „fizetéskiegészítésként” a párt vezető politikusainak, 2009-ig. Az 5 ezer és 15 ezer eurós havai apanázsból részesült egyebek között a mostani miniszterelnök, Mariano Rajoy és a Néppárt főtitkárasszonya, Maria Dolores de Cospedal is.

A pénz eredetéről nem lehet tudni. A sajtóban megjelenő fizetési lista szerint vállalkozók adták össze. Mariano Rajoy párton belüli vizsgálatot rendelt el.

A botrány megtépázhatja a kormány amúgy sem túl magas népszerűségét. A napokban derült ki, hogy a szigorú megszorítások miatt tovább mélyült a válság Spanyolországban a tavalyi utolsó negyedévben.

A statisztikai adatok szerint tavaly az utolsó negyedévben a gazdaság 0,7 százalékkal zsugorodott az előző három hónaphoz képest, miközben a július-szeptember közötti időszakban a visszaesés még szerényebb, 0,3 százalékos volt. Tavaly az év egészében 1,37 százalékkal csökkent a spanyol GDP.

Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában az ingatlanpiac összeomlása indította el a válságot, ami megrázta az ország bankrendszerét. A helyzetet rontja a 26 százalékot meghaladó munkanélküliség, miközben nagy terheket rónak a lakosságra a megszorító intézkedések is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik