Nagyvilág

Romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon

újság (újság, )
újság (újság, )

Magyarország 16 hellyel esett vissza 2012-ben a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet listáján.

Az RSF Magyarországot a 2011-es 40. helyről az 56. helyre sorolta vissza a 179 országot rangsoroló listáján. Közvetlenül Magyarország előtt Moldova áll, utána pedig Olaszország következik.

A listát bemutató közlemény szerint Magyarországon “a vitatott médiatörvények hatályba lépése óta széles körben elterjedt az öncenzúra a szerkesztőségekben”. Hozzátették, hogy “a nemzeti konzervatív kormány ellenőrzi a közszolgálati médiát, a baloldali liberális Klubrádió pedig több mint egy éve a műsorsugárzási engedélye megtartásáért küzd”.

Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A szervezet közleménye alapján tavaly nem mutatkozott általános érvényű trend, és mindenekelőtt az átalakuló arab világban mentek végbe jelentős folyamatok. Láthatóvá vált, hogy az “arab tavasz” országai közül hol dolgozhatnak szabadabban az újságírók és hol ellenőrzik a médiát a hatalom új birtokosai ugyanolyan szigorúan, mint leváltott elődeik – áll a közleményben, amely szerint számos arab országban sürgősen törvényt kell alkotni a sajtószabadságról és az újságírók védelméről.


Fotó: MTI / Kovács Attila

A lista elején és végén nem történt változás az utóbbi évekhez képest, az élbolyhoz észak-európai országok (Finnország, Hollandia, Norvégia) tartoznak, a sereghajtók pedig továbbra is “a sajtót teljes mértékben ellenőrző diktatúrák”, Észak-Korea, Eritrea és Türkmenisztán.

Az RSF szerint tavaly a legnagyobb mértékben Maliban romlott a sajtószabadság helyzete. A nyugat-afrikai ország az egy évvel korábbi 25. helyről a 99. helyre került. A romlás mértéke alapján a második Japán, amely a 22. helyről az 53. helyre csúszott. Ennek oka a fukusimai atomkatasztrófa után bevezetett korlátozó jellegű állami tájékoztatási politika.

A legnagyobb mértékben a 146. helyről a 75. helyre jutó Malawiban és a 159. helyről a 96. helyre került Elefántcsontparton javult a sajtószabadság helyzete 2012-ben. A két afrikai ország azonban csak a korábbi helyezését szerezte vissza, amelyet a sajtószabadság csorbulásával járó súlyos belpolitikai válságok miatt veszítettek el.

Jelentősen, 22 hellyel előbbre jutott Afganisztán is, amely így a 128. helyet foglalja el. A besorolás javítását az RSF azzal indokolta, hogy az ázsiai országban tavaly egy újságíró sem halt meg a hivatása gyakorlásával összefüggésben, és az egy évvel korábbinál kevesebb újságírót tartóztattak le.

A rangsort kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze az RSF szakemberei. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik