Nagyvilág

Matisse vagy Matiz – a rablóknak egyre megy

Matisse (Matisse)
Matisse (Matisse)

Hollandia kéri a kiadatását azoknak a román bűnözőknek, akik kirabolták a rotterdami Műcsarnokot. Úgy tűnik, fogalmuk sem volt, mekkora értéket zsákmányoltak.

A bukaresti Mediafax hírügynökség szerint a kiadatási kérelem mögött az húzódhat meg, hogy a bukaresti hatóságok egyelőre csak bűnrészesnek tekintik a három gyanúsítottat. A bukaresti vádhatóság feltételezése szerint a rablás valódi kitervelője még nem került kézre.  A holland hatóságoknak viszont meggyőződésük, hogy a románok követték el a bűncselekményt, és Hollandiában szeretnék lefolytatni ellenük az eljárást.

100 millió eurós zsákmány

A három román férfit – akik korábban Hollandiában éltek – azzal gyanúsítják, hogy tavaly októberben kirabolták a rotterdami Műcsarnokot (Kunsthal), hét igen értékes festményt loptak el. Becslések szerint az ellopott Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-festmények összértéke meghaladja a százmillió eurót. A három férfit a múlt héten vették őrizetbe Romániában.

Autómárka segített beazonosítani a híres festőt

A Mediafax szerint a román gyanúsítottaknak fogalmuk sem volt a festmények értékéről, még az alapvető információkkal sem rendelkeztek, ezért feltételezik, hogy rajtuk kívül létezhet egy kitervelő.  Az egyik gyanúsított például azt mondta a kihallgatáson, hogy a Matisse-festményeket azért tudta “azonosítani”, mert a festő neve hasonlít a dél-koreai Daewoo autócég időközben felszámolt romániai üzemében gyártott gépkocsi márkanevéhez, a Matizhoz.

A Mediafax szerint a rablók filléres nejlonzacskókban tárolták és szállították a festményeket és azt sem tudták, mennyi pénzt kérjenek az alkotásokért, amikor megpróbálták őket eladni.

A hét festmény még nem került elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik