Nagyvilág

Már a levegőért is fizetnek a kínaiak

Kínai szmog (kína, szmog, légszennyezettség, )
Kínai szmog (kína, szmog, légszennyezettség, )

Ismét támad a szmog Kínában. 1,3 millió négyzetkilométernyi területet terített be a homályos, szürke felhő szerda reggelre. 5 jüanért már konzervlevegőhöz juthatnak a pekingiek.

Az amerikai külképviselet mérési eredményei alapján a PM2,5 mutató az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határértéknek helyenként közel a 17-szerese volt.

A környezetvédelmi minisztérium Peking, Tiencsin, Sicsiacsuang és Csinan várost a „komoly levegőszennyezettségű” kategóriába sorolta, de Vuhant és Csengtut is kiemelték.

A szmog a közlekedésben is fennakadásokat okozott. A helyenként 50 méterre csökkent látótávolság miatt több baleset is történt az utakon, Hupej tartományban le kellett zárni egy autópályát, miután három autó rohant egymásba. Pekingben 50 légi járatot töröltek, Honan tartomány székhelyén, Csengcsouban pedig 400 járat nem vagy csak késve indult el.

A füstködtől fuldokló kínai fővárosban egy dúsgazdag vállalkozó különleges portékával rukkolt elő: 5 jüanért (átszámítva mintegy 110 forintért) levegőkonzerveket árul. A vállalkozó inkább figyelemfelkeltőnek szánja a levegő árusítását, nem pedig bombaüzletet remél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik