Nagyvilág

Börtönbe küldenek egy volt román kormánytagot

Borton(2)(960x640)(8).jpg (börtön)
Borton(2)(960x640)(8).jpg (börtön)

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek kedden első fokon egy volt román kormánytagot, akit adócsalásban talált bűnösnek egy bukaresti kerületi bíróság.

George Copos 2004 és 2006 között a román kormány miniszterelnök-helyettese volt. A vádirat szerint 2004-ben üzletemberként 38 kereskedelmi helyiséget eladott a Román Lottótársaságnak, de a tranzakció valódi értékét eltitkolta, 39,4 millió lejjel (akkori árfolyamon több mint egymillió euróval) károsította meg a költségvetést.

Copos ellen 2006-ban emeltek vádat, de a per eljárási okok miatt mostanáig húzódott, amiért a román igazságszolgáltatást figyelemmel kísérő Európai Bizottság többször bírálta Romániát. A Copos elleni per azon első nagy horderejű korrupciós ügyek közé tartozik, amelyeket Románia 2007-es EU-csatlakozása után kiemelt figyelemmel követett az unió végrehajtó szerve.

Copos 2004 decemberében lett a román kormány tagja, amikor a Konzervatív Párt (PC) őt javasolta a liberális Calin-Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kormányába a miniszterelnök-helyettesi tisztségre. Copos 2006 nyarán mondott le a posztról, ezt követően indult ellene a bűnvádi eljárás.

A rendszerváltás után a Rapid Bucuresti futballcsapat tulajdonosaként és fő támogatójaként ismertté vált üzletembert nem először ítélték börtönbüntetésre. Novemberben másodfokon öt év letöltendő börtönbüntetést kapott szintén adócsalás miatt abban az ügyben, amelyben a román futballvilág több közismert személyiségét összesen 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A vádirat szerint Copos és a többi vádlott számos román futballistát adott el külföldre úgy, hogy a tranzakciók után nem fizettek adót, és ezáltal jelentős kárt okoztak a költségvetésnek. A két ítélet egyike sem jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik