Nagyvilág

Megmérgezett kisfiú miatt csaptak össze a rendőrökkel

Több száz tüntető rendőrökkel csapott össze vasárnap este Bahrein fővárosának körzetében egy feltehetően könnygázzal megmérgezett kisfiú temetése után.


(Fotó: AFP)

A hatóságok csak könnygáz bevetésével tudták feloszlatni a tömeget, s több tüntetőt őrizetbe vettek. Az esetnek több sebesültje is van.

A nyolcéves kisfiú, Kászim Habib Marzúk szombaton halt meg légzési problémák miatt, végzetes betegségét ellenzéki aktivisták szerint a korábbi tüntetéseken belélegzett könnygáz okozta. Temetésén több mint ezren vettek részt, az azt követő tüntetésen pedig több százan.

A Perzsa-öböl menti Bahreinben 2011 februárjától több mint másfél éven át voltak zavargások, mert a lakosság többségét alkotó síiták a szunnita uralkodó rezsim ellen fordultak. Az arab államban jelenleg is gyakoriak a rendőri akciókkal tarkított tüntetések, és az ellenzék úgy véli, a tavalyi megmozdulások ellenére kevés előrelépés történt. Múlt pénteken 45 embert tartóztattak le Manamában egy tüntetésen, amelyre annak ellenére került sor, hogy az ellenzék több fontos politikai csoportja elfogadta a rezsim ajánlatát párbeszéd indítására a feszültség csökkentésének érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik