Nagyvilág

Háromnapos gyász a diszkótűz miatt

diszkótűz (diszkótűz)
diszkótűz (diszkótűz)

A tragédiában 233-an vesztették életüket. Több mint százan még kórházban vannak.


(Fotó: AFP)

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Brazíliában Dilma Rousseff elnök vasárnap a hajnali diszkótűz miatt, amely a legfrissebb adatok szerint 233 emberéletet követelt.

Az államfő – aki külföldi programját megszakítva, az Európai Unió, illetve a latin-amerikai és karibi államok gazdasági közösségének (CELAC) csúcstalálkozójáról utazott haza a hír hallatán – nemzeti tragédiának nevezte a történteket, és személyesen tolmácsolta együttérzését az áldozatok családtagjainak és barátainak.

Már 233 az áldozatok száma

A Santa María település Kiss nevű szórakozóhelyén kitört tűzvészt a színpadon zenélő helyi rockegyüttes egyik énekese okozta, akinek a kezében lévő eszközből a szikrák a plafonig ugrottak fel, és meggyújtották a mennyezeti hangszigetelő műanyag habot. Pánik tört ki, az áldozatok nagyobb része füstmérgezésben megfulladt, másokat agyontapostak.

Az esti beszámolók szerint a halálos áldozatok között 120 férfi és 113 nő volt, szinte valamennyien fiatalok. Több mint száz embert még kórházban kezeltek, legtöbbjüket füstmérgezéssel.

Külföldi áldozatról a beszámolók nem tesznek említést, de a térségben számos egykori bevándorló, illetve azok leszármazottai élnek.

A tragédia miatt számos külföldi politikus, így az említett chilei csúcstalálkozó tagjai is részvétüket és együttérzésüket fejezték ki. Santa María városban 30 napos gyászt rendelt el a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik