Külföld
milos zeman (zeman)

Döntőek voltak a Benes-dekrétumok

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2013. 01. 28. 09:37

A szudétanémetek 2. világháború utáni kitelepítésének kérdése meghatározó szerepet játszott abban, hogy Milos Zeman a hétvégén megnyerte az első közvetlen csehországi államfőválasztást - véli a hétfői cseh sajtó.

Karel Schwarzenberg önmaga tehet arról, hogy elveszítette a harcot – véli a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap. “Elég lett volna, ha a Benes-dekrétumokat mai szemmel nézve elfogadhatatlannak minősíti” – mutat rá a lap. Úgy véli, hogy az a teljesen felesleges, tényszerűen pontatlan és politikailag abszolút felesleges megjegyzés, amellyel Edvard Benest Hágába küldte, meghatározta a kampány további témáját és menetét. “Keményen fogalmazva: Karel Schwarzenberg odaajándékozta Milos Zemannak a győzelmet. Ezt a hibás lépést stábjának egyetlen tagja sem tudja már helyrehozni: nem tudott új témákat felhozni, nem tudta meghatározni a vita menetét és a kampány végéig védekező helyzetben volt” – véli a szerző.

Schwarzenberg (Schwarzenberg)
Karel Schwarzenberg – Fotó: MTI / Matej Divizna

A tekintélyes lap egy másik kommentárjában csodálkozását fejezi ki, hogy a szudétanémetek háború utáni kitelepítése az államfőválasztás fő témájává léphetett elő. “Miért vagyunk hajlandóak újra és újra meghallgatni a német veszélyről szóló mesét, amikor a dolog politikai szinten már meg van oldva, szerződések, garanciák, biztosítékok léteznek és Václav Klausnak köszönhetően a biztosítékok biztosítéka is létezik?” – teszi fel a kérdést az újság.

A Mladá Fronta Dnes úgy véli, hogy Schwarzenbergnek nem lett volna szabad felvennie a szudétanémet kesztyűt, mert a témával könnyen vissza lehet élni, s egy vitában nehéz pontosan megmagyarázni, miről is van szó. A liberális újság szerint Schwarzenbergnek erőteljesebben kellett volna visszavernie Zeman hazug állításait. “Az atyai államfő népi-populista képe ellen nem adott semmiféle víziót. Az egyszerű választópolgárnak nem adott semmiféle vonzó cukorkát, amelyekkel Zeman zsebe tele volt. Zeman hazugságait hagyta földön heverni. Gyengén védekezett, s nem használta ki ellenfele sötét múltját” – mutat rá a legolvasottabb prágai lap.

Zeman logikus esélyese volt a választásoknak, s győzelme is lényegében logikus – jegyzi meg a konzervatív Lidové Noviny. “Ma vagy holnap már mindegy lesz neki, hogy győzelmét hazugságokkal és kommunista titkosszolgálati manipulációkkal érte el, tehát a szennyvízelvezető csatornán keresztül került a Hradzsinba. Ez a bűz azonban a következő öt évben végig kísérni fogja őt” – fogalmaz a szerző.

Zeman (Zeman)
Milos Zeman – Fotó: MTI / Tomas Hajek

A Hospodárské Noviny is problematikusnak látja azt a módot, ahogy Zeman győzött. “Az az ember nyert, aki ismételten és mosollyal az arcán szinte bárkinek a szemébe hazudik. Az az ember nyert, aki nem átall bármiféle fegyvert bevetni, hogy elérje, amit akar” – mutat rá a gazdasági újság.

A prágai sajtó szerint Zeman győzelmében nagy szerepet játszott az is, hogy Václav Klaus államfő és családja támogatta, így Zeman győzelme Klausék sikere is. “Klaus és családja volt az, aki kikövezte Zeman útját a Hradzsinba. Kinyitották helyette a nacionalista és a soviniszta kaput. Ez a kártya fontos szerepet játszott” – véli a Lidové Noviny.

“Az egyik jelölt masszív támogatása az államfő részéről egyértelműen nem helyénvaló. Helyénvaló lenne, ha az egyik jelölt egy szélsőséges, rasszista vagy bűnözői múlttal rendelkező egyén lenne. Karel Schwarzenberg azonban egy színvonalas politikus és ember” – írja a Mladá Fronta Dnes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.