Nagyvilág

Több mint 30 halott Egyiptomban

egyiptomi futballhuligánok pere (egyiptom, futballhuliganizmus, )
egyiptomi futballhuligánok pere (egyiptom, futballhuliganizmus, )

Az egyiptomi Nemzetvédelmi Tanács széles körű nemzeti párbeszédre szólított fel szombaton, miután egy bírósági ítélet nyomán Port-Szaídban kitört utcai összecsapásokban - a legfrissebb hírek szerint - legalább 30 ember vesztette életét.

A tanács, amelynek élén Mohamed Murszi államfő áll, elítélte az erőszakot. A testület üléséről a televízióban beszámoló tájékoztatási miniszter hangsúlyozta: ha szükségesnek látja, a Nemzetvédelmi Tanács rendkívüli állapotot vagy kijárási tilalmat fog kihirdetni az erőszakos zavargások sújtotta vidékeken.

A port-szaídi bíróság tegnap 21 embert ítélt halálra abban a perben, amelyben az egy évvel ezelőtt a városi stadionban lejátszott bajnoki labdarúgó-mérkőzés végén kitört tömegverekedés és gyilkosságok gyanúsítottjai álltak bíróság előtt. A szurkolók összecsapása során összesen 74 ember halt meg.

Az ítélet hallatán a vádlottak rokonai megrohamozták azt a börtönt, ahol hozzátartozóikat őrzik. Megpróbáltak betörni az épületbe, emiatt összetűzésbe keveredtek a biztonsági erőkkel, és két rendőrt lelőttek. A rendfenntartók ezután könnygázt vetettek be, és gumilövedékekkel lőttek a tömegre.

Az incidensben összesen legalább 30 ember halt meg. Pénteken a zavargásokká fajuló kormányellenes tüntetésekben kilenc ember vesztette életét, így két nap leforgása alatt legalább 39-en haltak meg ebben a városban.
Kairói biztonsági források közlése szerint ezt követően katonai egységeket vezényeltek a földközi-tenger partján fekvő kikötővárosba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik