Nagyvilág

Moszkvába megy Orbán Viktor

Orbán Viktor (orbán viktor, )
Orbán Viktor (orbán viktor, )

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin meghívására január 31-én egynapos munkalátogatásra Moszkvába utazik Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Oroszország Magyarország második legnagyobb, az Európai Unión kívüli országok között pedig az első számú kereskedelmi partnere – mondta az államtitkár. Az orosz gazdasági növekedés háromszázalékosnál nagyobb, idén Magyarországon is beindul a növekedés, így bőven van lehetőség a két ország közötti gazdasági együttműködés fejlesztésére – tette hozzá Szijjártó Péter.

A Népszabadság szerint a megbeszéléseken nyilván szóba kerül az épülő Déli áramlat földgázvezeték, illetve a 2015-ben lejáró hosszú távú orosz–magyar gázszerződés ügye, de első helyen a 2000–4000 milliárd forint értékű paksi beruházás kerül terítékre. Paks ügye már a 2010 novemberi Putyin–Orbán-találkozónak is égető témája volt, de a magyar kormányfő akkor olyan kéréssel állt elő, amit Putyin – még miniszterelnökként – lesöpört az asztalról. A budapesti ajánlat szerint az orosz hitelnek csak egy részét fordították volna Paksra, a többit szabad felhasználásra igényelte volna az Orbán-kabinet.

A tárgyalások hangulatát alighanem áthatja majd az orosz részről már jó ideje érzékelhető bizalmatlanság – írja a lap. Moszkvában két magyar akció is kiverte a biztosítékot. Az egyik ilyen eset a Szurgutnyeftyegaz „kipaterolása” volt Magyarországról – bár a Népszabadság orosz forrásai szerint anno Bajnai Gordon kormányfő is igyekezett Putyint lebeszélni a Szurgut Mollal kapcsolatos terveiről. A másik „fekete pont” a Moszkva tér átnevezése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik